Cateva reguli de bune maniere pe care oricine ar trebui sa le cunoasca

Societatea a evoluat, insa, cu toate acestea, normele de bun simt raman valabile. Oricat de civilizati am vrea sa parem, oricat de multi ani de-acasa avem, exista lucruri pe care nu le stim. Bineinteles, se poate intampla ca intentiile noastre, intr-o anumita situatie, sa fie dintre cele mai bune, dar din cauza faptului ca nu cunoastem anumite reguli, riscam sa facem greseli care sa ne puna intr-o lumina proasta si sa faca lumea din jur sa creada ca nu avem o buna educatie.

De exemplu, sunt anumite lucruri pe care este recomandat sa le tinem secret, precum situatia financiara sau cadourile primite si oferite. Insa, cum in ultimul timp, pare a fi un trend sa postezi pe Facebook, Twitter sau Instagram fotografii in care apar darurile primite, masina abia achizitionata, ori noul iubit, multi oameni par sa ignore aceasta regula din Codul de Etica. Este mult mai usor sa te lauzi sau sa pari altfel decat ceea ce esti, iar retelele sociale sunt un mediu propice pentru astfel de activitati.

Va prezentam mai jos 15 reguli din Codul de Etica pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii. Pentru multi, unele reguli dintre acestea par exagerate, mai ales in vremurile in care traim, insa cateva dintre ele sunt vitale si este recomandat sa le respectam.

 1. Atunci cand suntem cu cineva, iar acea persoana intalneste o cunostinta, si noi trebuie sa o salutam, chiar daca nu o cunoastem.
 2. Nu salutam tinand mainile in buzunare sau fiind cu gura plina.
 3. Verificarea telefonului in mod constant in timp ce suntem la o intalnire ar putea indica dezinteres si plictiseala. Nimeni nu isi doreste sa isi petreaca timpul cu cineva care nu ii acorda atentie si respect.
 4. Cand stranutam, tusim sau cascam, se pune intotdeauna mana la gura, indiferent de distanta sau de relatia pe care o avem cu o persoana. Este indicat sa purtam mereu la noi servetele sau batista.
 5. Intr-un restaurant sau bar, barbatul va intra mereu primul.
 6. La masa, se va aplica ”Regula gheisei”: nu suflati in mancare/ceai/cafea. Asteptati sa se raceasca.
 7. Intotdeauna trebuie sa le multumim tuturor celor care ne ajuta, pentru ca acesta este un semn de apreciere.
 8. Nu este frumos sa vorbim prea tare in spatiile publice, ori sa nu holbam la oameni. Acest lucru este insultator.
 9. Cand suntem la mare, la munte sau la picnic, este recomandat sa strangem gunoiul in urma noastra.
 10. Conducatorii auto trebui sa aiba grija sa nu stropeasca pietonii.
 11. Barbatii politicosi respecta femeile in mod egal.
 12. Barbatii nu trebuie sa tina geanta unei femei. Pot duce doar paltonul.
 13. Multi oameni cred ca singurul mod adecvat de a manca sushi este cu ajutorul betisoarelor. Adevarul este ca barbatii, spre deosebire de femei, pot manca sushi si cu mana.
 14. Noua lucruri ar trebui tinute secret: varsta, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea si dizgratia.
 15. Indiferent de functia pe care o avem, atunci cand intram intr-o camera trebuie sa ii salutam pe toti cei aflati acolo.
Publicitate

2 comentarii la „Cateva reguli de bune maniere pe care oricine ar trebui sa le cunoasca

 1. #4 is a little dated, in my opinion, due to more recent advice that we should be sneezing or coughing into our upper arm/elbow area, not our hands….and with COVID, we shouldn’t even be doing that, but rather not going outside at all if we are coughing and sneezing, and should always be wearing a mask in public. That said, these are generally very worthy points and offer good advice.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s