ABC-UL Alimentelor

ARDEII tonifica si imbunatatesc vederea, contin saruri minerale, oligoelemente; consumati cruzi, ardeii (dar si gogosarii) ajuta digestia suferinzilor de guta, artrita reumatoida, bacili infectiosi ai intestinului, litiaza renala.

BROCCOLI sau ”conopida verde” are o valoare nutritiva ridicata, fiind bogata in zaharuri, vitamine (in special vit. C) si provitamine. Cercetatorii au constatat ca femeile care consuma periodic broccoli reduc la jumatate riscul aparitiei cancerului genital.

CARTOFUL este bogat in vitaminele B1 si B6, in timp ce vitaminele C si K se gasesc in concentratie mai slaba, comparabila cu cea din drojdia alimentara. Cartoful contine o enzima (oxidaza) cu actiune benefica asupra mucoasei gastrice. Este un aliment hranitor si usor digerabil, insa consumul lui trebuie limitat la 2 cartofi/saptamana, fierti sau copti.

CASTRAVETII reprezinta o baza excelenta pentru salate, cu actiune racoritoare si depurativa. Dizolva, de asemenea, acidu uric si uratii, cu efecte benefice asupra rinichilor.

CEAPA este folosita aproape la toate mancarurile, de la supe, salate si feluri principale de mancare, dar are multiple intrebuintari si pentru unele preparate medicinale. Se foloseste cel mai adesea cruda, dar cei care nu o suporta astfel o pot coace la cuptor.

CONOPIDA este un antianemic extraordinar, iar valorile energetice sunt apropiate cu cele ale verzei, ambele avand 30 de calorii la 100 g, in stare cruda, iar sub forma murata varza are doar 25 de calorii si conopida 10 calorii la 100 g. Consumata intern, ea curata tot traiectul digestiv, scazand si tensiunea arteriala si valorile crescute ale glicemiei.

FASOLEA VERDE SI CEA USCATA, antidiabetica, si diuretica, se foloseste in alimentatie sub forma de pastai si boabe. Fasolea verde este bogata in vitamine si minerale. Ca leguminoasa uscata contine proteine de tipul globulinelor. glucide sub forma de amidon si celuloza dura, saruri minerale in cantitati importante. In alimentatie, fasolea verde este foarte utila datorita numarului scazut de calorii (34 calorii/100g) si se recomanda folosirea unei cantitati minime de apa (mai bine inabusita) pentru a se limita pierderea mineralelor necesare organismului.

LEUSTEANUL, radacina de leustean are o actiune diuretica si de reglare a functiilor digestive si de aceea face parte din multe diete si ceaiuri pentru slabit.

MARUL este mai bine sa-l mancati fara sa-l curatati de coaja, daca aceasta este sanatoasa biologic (nu a fost tratata cu insecticide). Este de preferat a fi consumat dimineata, inainte de micul dejun sau seara la culcare, deoarece el favorizeaza somnul si are efect laxativ, mai ales la varstnici. Crud, copt (in cuptor), de cele mai multe ori fara inima si seminte, marul poate fi utilizat in diverse forme: in compoturi, cu sau fara adaos de zahar, ca umplutura pentru clatite, tarte, coltunasi si placinte, invelit in aluat etc.

MORCOVII sunt excelenti in curele de slabire pentru continutul mare in vitamina A, calciu si fibre si pentru ca au numai 35 de calorii la 100 g.

NUCILE SI LEGUMINOASELE. Din pacate, nucile prezinta inconvenientul grasimii pe care o contin, iar alaturi de leguminoase furnizeaza si proteine vegetale de calitate. Dezavantajul din epoca moderna consta in faptul ca fasolea uscata conservata si alunele sarate sunt bogate in sodiu. Pentru a evita excesul de sodiu gatiti-va singuri fasolea, lintea, fara sare, si cumparati alune nesarate.

OREZUL ALB este ideal in curele de slabire, este tipul cel mai frecvent folosit in bucatarie. Orezul acesta este decorticat, adica dezvelit de coaja maronie, apoi este ”lustruit” in mori speciale, de unde capata culoarea alba si aspectul neted. Fierbe in 20 de minute, iar pentru slabire nu trebuie preparat cu adaos de ulei.

PEPENELE este un adevarat izvor de hidratare, aliatul siluetei; ambele specii de pepene, dar mai ales cel verde, sunt foarte eficiente in cura de slabire. Astfel, pepenele galben are 30 de calorii la 100 g miez proaspat, iar cel verde numai 12 calorii. Contine foarte multa apa (90 – 95 %) si importante cantitati de vit. A, B1, B2, C, saruri de potasiu, calciu (mai mult la pepenele galben). O cura de pepene verde de 2 – 3 saptamani va avea reale efecte in cazul celor ce vor sa scape de ceva kilograme in plus.

ROSIILE, in mod special, ar trebui consumate sub forma de suc proaspat preparat in casa, de catre cei ce sufera de afectiuni vasculare, pentru capacitatea lor de a fluidiza sangele, avand astfel un puternic efect de scadere a tensiunii arteriale.

SALATA VERDE, exista o multime de specii de salata, de la cea creata, pana la creson (untisor). Deoarece frunzele de salata contin calciu, fier si vitamina C. Atentie! Cand cumperi salata, asigura-te ca nu are sau n-a avut frunze ofilite. Se pastreaza cel mai bine la frigider, dar nu mai mult de 3 zile.

SFECLA ROSIE este contraindicata diabeticilor, prin continutul mare de zahar pe care il are! Ea poate fi consumata fara teama ingrasarii, fiarta, dar mai ales cruda, de toti cei ce se simt obositi, nervosi sau prea slabiti de un mod de viata prea solicitant sau de o alimentatie necorespunzatoare.

SPANACUL stimuleaza intestinul in actiunea sa de evacuare, printr-o substanta numita saponina, curatand toate resturile alimentare de pe peretii intestinali si din vilozitati, ceea ce duce la cresterea masei de materii fecale. Atentie! Prin fierbere, spanacul isi pierde aproape toate principiile sale active. Nu se recomanda nici macar prepararea sa prin abur sau inabusire, ci doar consumat crud si proaspat sub forma de salata.

TELINA. Sucul de telina constituie, el singur, o cura de intinerire: purifica sangele si exercita o actiune tonica asupra sistemului nervos si este un adjuvant pretios in curele de slabire prin marirea diurezei.

VINETELE, extrem de nutritive (pana la 30 de calorii/ 100g), sunt foarte bune pentru diabetici si pentru alcatuirea multor diete, iar in preferintele occidentalilor si mai ales ale celor vegetarieni, se numara printre cele mai populare vegetale, datorita gustului lor si al capacitatii de a se preta la diferite feluri de pregatire culinara.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s