Caderea parului

Caderea parului este o problema serioasa care nu trebuie neglijata. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Caderea parului iti poate afecta increderea si stima de sine.

Este frustrant sa vezi cum un par bogat si sanatos se subtiaza si devine rar.

Cauzele sunt variate. Prin urmare, este important sa afli problema pentru a putea sa o tratezi adecvat.

Despre caderea parului:

Caderea parului este un fenomen natural atunci cand se intampla in parametrii normali. Acest lucru face parte din ciclul de regenerare al parului.

Zilnic pierzi intre 50-100 de fire de par. De regula, atunci cand te piepteni sau te speli pe par.

De altfel, poti observa ca in anotimpul rece, in urma unui eveniment stresant sau daca ai scalpul inflamat, caderea parului se intensifica.

De asemenea, o data cu inaintarea in varsta, parul devine mai rar. Aceste lucruri sunt perfect normale. Nu trebuie sa-ti faci deloc griji.

Poate ca uneori ti se pare ca iti cade prea mult par! Teoretic, exista alte fire de par noi pregatite sa creasca pentru a le inlocui pe cele care au cazut. Ca sa ajuti acest proces, poti folosi sampoane sau masti de par cu efect de regenerare sau intarire a firelor de par.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi?

Sigur te intrebi cand caderea parului nu mai este un fenomen normal si devine o problema. Caderea parului devine ingrijoratoare atunci cand:

  • iti cade parul brusc. Acest lucru se intampla, de obicei, daca suferi un soc sau in urma unui eveniment stresant;
  • parul devine tot mai rar in timp, firele de par regenerate sunt subtiri si fragile. Aceasta este, de regula, o problema ereditara. Exista situatii cand poate fi provocata de anumite modificari hormonale sau tratamente de substitutie hormonala;
  • iti cad smocuri de fire de par in fiecare zi, mai ales dupa periere sau spalare. Acest tip de cadere a parului poate sa apara la orice varsta, intensificandu-se pe masura ce inaintezi in varsta. Stresul sau anumite interventii chirurgicale pot fi alte cauze;
  • apar goluri, destul de vizibile (zone de chelie);
  • te-ai infectat cu pecingine (tinea capitis), o afectiune contagioasa fungica care provoaca niste plagi rosiatice pe pielea scalpului si mancarimi. De obicei, acestea provoaca caderea parului in zonele afectate. Apare cel mai adesea la copii;
  • te confrunti cu alte afectiuni la nivelul scalpului. De exemplu, inflamatii, pete rosii, umflaturi, mancarimi, usturimi.

In toate aceste situatii caderea parului nu mai este deloc normala.

Daca te confrunti cu astfel de simptome, cere sfatul medicului dermatolog.

In functie de cauza care provoaca caderea parului, exista metode de tratare si chiar de preventie.

Ce este alopecia?

In termeni medicali, caderea parului poarta numele de alopecie.

Este o afectiune dermatilogica care afecteaza ambele s*xe, la orice varsta.

Alopecia se caracterizeaza prin caderea parului total sau partial. Caderea parului de pe tot capul se numeste alopecia totalis, iar caderea parului de pe tot corpul, incluzand sprancenele si genele, se numeste alopecia universalis.

TIPURILE DE ALOPECIE

Alopecia androgenetica:

Dupa cum spune si numele, principala cauza a acestei afectiuni este mostenirea genetica. Prin urmare, daca parintii tai s-au confruntat cu caderea parului, atunci cel mai probabil ca esti predispus si tu.

Se caracterizeaza prin caderea treptata a parului. Practic, foliculii de par se micsoreaza, limitand regenerarea naturala a parului. Noile fire de par sunt mai subtiri, mai moi si mai fragile. Astfel, parul scade in volum, devine rar si subtire.

Cel mai adesea apare la barbati, insa si femeile sunt afectate. Pe langa factorul ereditar, mai poate fi provocata de anumite modificari hormonale, contraceptive, menopauza etc.

Efluviu telogen:

Se caracterizeaza prin caderea zilnica a unei cantitati excesive de par. Acest lucru se observa mai ales atunci cand te speli sau te piepteni.

In aceasta faza, ciclul natural de regenerare a parului se opreste. Astfel, o parte din firele de par raman intr-o stare de repaus, iar in cele din urma cad.

De regula, este declansata de stres sau de un soc emotional. Insa mai poate fi provocata de carente de vitamina D, fier, zinc, diete stricte, tiroida sau sarcina.

Alopecia areata (calvitia sau chelia):

Este cea mai comuna forma de alopecie. Foarte multe persoane sunt diagnosticate cu aceasta afectiune autoimuna.

Sistemul imunitar slabit blocheaza regenerarea naturala a parului. Astfel, parul cade in mod firesc, insa nu este inlocuit de fire noi de par.

In timp, aceasta duce la zone de chelie sau chelire completa.

Cauze care determina caderea parului:

Cea mai comuna cauza este mostenirea genetica.

De altfel, stresul, problemele hormonale, interventiile chirurgicale, anumite afectiuni, medicamentele, obiceiurile de coafare sau stilul de viata nesanatos pot provoca caderea parului.

Insa hai sa vedem cum este afectat parul de fiecare cauza in parte. Poate te identifici cu una dintre ele si vei sti ce ai de facut pe mai departe.

  1. Stresul poate cauza caderea parului:

Stresul este una dintre principalele cauze (pe langa mostenirea genetica) ale caderii parului, atat la femei, cat si la barbati.

Atunci cand esti stresat se declanseaza in organism anumite dezechilibre. Organismul elibereaza cortizol in exces, un hormon specific stresului.

Acest hormon este responsabil pentru schimbarile majore din organism. Pe langa multe alte afectiuni, stresul pe o perioada lunga de timp provoaca si caderea parului.

Prin urmare, daca esti intr-o perioada stresanta, fii sigur ca aceasta este cauza pentru care iti cade mai mult par decat de obicei.

Incearca sa iei masuri si sa reduci stresul din viata ta. Odata reechilibrat cortizonul in organism, parul tau se va regenera.

2. Caderea parului poate fi ereditara:

Din pacate, genele mostenite de la stramosii nostri duc la caderea parului, atat la femei, cat si la barbati. Aceasta poate incepe de la varste fragede si se produce treptat.

Dupa cum am mai spus, caderea parului provocata de factori genetici poarta numele de alopecie androgenetica.

Prin urmare, daca stii ca ai antecedente in familie, te poti astepta sa te confrunti si tu cu aceasta problema la un moment dat.

Poti incepe sa previi caderea ereditara a parului. Incearca sa ai o igiena corecta a parului, o alimentatie sanatoasa si apeleaza la produse de ingrijire a parului care sa previna caderea parului.

Citeste mai jos in articol cateva sfaturi utile care sa te ajute sa previi aceasta afectiune.

3. Dezechilibre hormonale:

Hormonii secretati de sistemul endocrin sunt responsabili pentru buna functionare a intregului organism uman. Ei controleaza functionarea proceselor metabolice fundamentale.

Dezechilibrele hormonale pot afecta sistemul imunitar, buna dispozitie, nivelul de energie, precum si sanatatea unghiilor, a parului si a pielii.

Astfel, caderea parului poate fi provocata de:

  • probleme cu tiroida;
  • menopauza;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • sarcina sau nastere.

Toate acestea pot duce la caderea partiala sau totala a parului.

Daca esti in una dintre aceste situatii, consulta medicul dermatolog pentru a primi tratamentul adecvat impotriva caderii parului.

4. Anumite medicamente sau terapii:

Anumite medicamente au ca efecte adverse caderea parului. Este posibil sa te confrunti cu aceasta problema daca iei medicamente pentru tratarea depresiei, artritei, hipertensiunii arteriale sau probleme cardiace.

De altfel, tratamentele pentru substitutie hormonala sau contraceptivele pot provoca caderea partiala a parului.

Chimioterapia sau radioterapia la cap pot provoca caderea totala a parului. Dupa ce ai terminat terapia, parul se va regenera si va incepe sa creasca.

5. Inaintarea in varsta:

Varsta poate fi o alta cauza a caderii parului. Pe masura ce inaintezi in varsta, procesul de regenerare naturala a parului se opreste. Acesta devine rar, se subtiaza si isi pierde din volum.

Incearca sa previi acest lucru apeland din timp la tratamente sau remedii naturiste impotriva caderii parului.

6. Carente de vitamine, minerale si proteine:

Un par bogat si sanatos are nevoie de vitamine, minerale si proteine:

  • keratina este o proteina esentiala pentru par. Carenta de keratina poate duce la caderea parului. Incearca sa consumi alimente bogate in proteine: carne de curcan, pui, nuci, lactate, fasole etc.;
  • zincul este un mineral necesar pentru regenerarea celulara a pielii si parului. Carenta de zinc poate sa agraveze aceasta problema a parului. Pentru a reface deficitul acestuia, consuma alimente care contin zinc: seminte de dovleac si susan, stridii gatite, carnea de vita si de miel, nucile caju, ciocolata neagra;
  • vitamina A ajuta la reglarea excesului de sebum si este renumita pentru beneficiile ei asupra parului;
  • vitamina D are rol benefic pentru par si piele. Deficitul de vitamina D poate afecta sistemul nervos si, implicit, parul;
  • biotina (vitamina B7) face parte din complexul de vitamine B, iar carenta de biotina cauzeaza caderea parului. Pe langa aceasta, parul mai are nevoie de vitamina B3 (niacina), vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B12.

Prin urmare, pentru a preveni si trata caderea parului, asigurati-va o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, minerale si proteine.

7. Inflamatii ale scalpului:

Caderea parului poate fi rezultatul unor infectii ale scalpului, precum pecinginea sau psoriazisul. Acestea formeaza plagi uscate pe pielea scalpului si provoaca caderea completa a parului in zonele afectate.

Adreseaza-te medicului dermatolog pentru a trata infectia! Odata tratata, parul va incepe sa creasca, insa necesita timp.

8. Rutina de ingrijire a parului:

Caderea parului poate fi rezultatul tehnicilor de coafare si ingrijire zilnica. Din dorinta de a avea un par frumos, il supunem multor presiuni care fac mai mult rau decat bine.

Astfel, caderea parului poate fi provocata de:

  • spalarea excesiva a acestuia;
  • folosirea produselor cu sulfati si parabeni sau nepotrivite pentru tipul tau de par;
  • uscarea termica a acestuia;
  • folosirea placii sau a ondulatorului;
  • vopsirea parului sau folosirea excesiva a produselor pentru par;
  • parul strans in coada;
  • uleiuri fierbinti si tratamente de par in exces.

Incearca sa eviti aceste cauze, iar parul tau va recapata forta si vitalitatea de altadata.

Caderea parului la femei:

De regula, caderea parului la femei se manifesta prin subtierea si scaderea volumului parului.

Desi alopecia androgenetica afecteaza barbatii, totusi femeile sunt si ele afectate de aceasta.

Aproximativ 25% dintre femei sufera de alopecie androgenetica.

Femeile sunt expuse la caderea parului cu precadere la menopauza. Lipsa producerii de estrogen afecteaza sanatatea parului.

Pe de alta parte, nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii afecteaza ciclul de regenerare naturala a parului. In timpul sarcinii, parul se rareste, devine fragil si subtire.

Dezechilibrele hormonale ale glandelor tiroidiene duc la caderea parului la femei. Contraceptivele sau tratamentele de substitutie hormonala pot fi si ele o cauza a acestei afectiuni.

De altfel, stresul nu le iarta nici pe ele. Intr-o perioada de stres, femeile se pot confrunta cu o cadere excesiva a parului.

Cum femeile sunt mai preocupate decat barbatii de silueta, dietele drastice pot provoca caderea parului. Alimentatia bogata in vitamine si minerale este foarte importanta daca vrei sa ai un par sanatos!

Caderea parului la barbati:

Dupa cum am mentionat si anterior, barbatii sunt adesea afectati de alopecia androgenetica.

Aproximativ 75% dintre barbati se confrunta cu aceasta afectiune. Ei pot experimenta caderea parului incepand de la varsta de 20 de ani.

Caderea parului la barbati se caracterizeaza prin chelie in zona fruntii si a tamplelor. Pe masura ce inainteaza in varsta, aceasta se extinde.

Un ritm de viata alert, stresul si o alimentatie nesanatoasa cauzeaza caderea parului si la barbati. Insa si pentru ei exista solutii la aceasta problema.

TRATAMENTE NATURISTE PENTRU PREVENIREA CADERII PARULUI

Personal, consider ca remediile naturiste sunt alegerea potrivita pentru ingrijirea diverselor probleme ale parului.

Sucul de ceapa:

Este un remediu naturist care sustine cresterea si regenerarea parului.

Stimuleaza circulatia sanguina de la nivelul scalpului, crescand productia de colagen. In plus, ceapa are proprietati antibacteriene, fiind benefica pentru a trata anumite infectii ale scalpului.

Aplica sucul de ceapa pe pielea capului si lasa-l sa actioneze 20 de minute. Spala-te apoi pe cap in mod obisnuit. Fa acest tratament de doua ori pe saptamana timp de cel putin doua luni.

Usturoiul:

Acesta actioneaza ca un tratament natural impotriva caderii parului.

Fa o pasta din cativa catei de usturoi zdrobiti si aplic-o pe zonele afectate de caderea parului. Las-o sa actioneze si spala-te pe cap.

Ca orice tratament naturist, este nevoie de perseverenta si timp pentru a vedea rezultatele dorite.

Oul:

Oul ajuta la regenerarea si hidratarea firelor de par. Galbenusul de ou contine keratina, iar albusul contine colagen.

Acesta este un bun tratament naturist impotriva caderii parului!

Prepara o masca din galbenus de ou, miere si ulei de masline. Aplic-o pe par si apoi las-o 20 de minute. Spala-te pe cap in mod obisnuit.

Pentru hidratarea parului o masca cu albus de ou si iaurt este de mare ajutor!

Otetul de mere:

Favorizeaza ciclul de regenerare naturala a parului.

Desfunda foliculii de par blocati de bacterii.

Atunci cand pielea capului nu mai secreta uleiuri naturale, parul cade. Otetul de mere stimuleaza secretia de uleiuri naturale a pielii capului.

Astfel, este un bun tratament natural.

Publicitate

2 comentarii la „Caderea parului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s