Tulburari de Somn

3 DINTRE CELE MAI CIUDATE TULBURARI DE SOMN:

Stim deja ca somnul ne este necesar, lipsa lui ducand la retragere sociala, sentiment de insingurare, descrestere a capacitatilor cognitive, iar pe termen lung la probleme ale sanatatii fizice. Iata insa si cele mai ciudate tulburari de somn.

> Sindromul ”Frumoasa adormita”. Este interesanta denumirea, in special cand studiile arata ca, in proportie de 70%, acest sindrom afecteaza baietii la varsta adolescentei. E un fel de revers al medaliei celebrei povesti…
Manifestarea sindromului se produce in etape, existand perioade in care persoana in cauza doarme toata noaptea si mare parte a zilei (de unde si numele), iar intre aceste episoade nu da semne de probleme de sanatate.
Incidenta episoadelor poate dura zile, saptamani…sau luni. Evident, atunci cand sunt treze, persoanele sunt ametite, confuze, dezorientate si apatice, iar in unele cazuri declara o dorinta sexuala neinfranata. Acum, tinand cont de grupul afectat…nu se stie daca e chiar de la somn.
Cauzele acestui sindrom nu sunt cunoscute, desi pare legat de o disfunctie a hipotalamusului.

> Tulburarea cosmarurilor. Stim ce inseamna sa ai un cosmar…fie ca te-ai impacat cu fostul iubit in somn sau te fugareste Freddy din Vineri 13, te trezesti transpirat si agitat, iar calitatea somnului este afectata de intensitatea celor traite (daca il visezi pe Freddy s-ar putea sa adormi la loc mai repede, cu fostul insa…).
Totusi, atunci cand astfel de vise sunt permanente te confrunti cu o tulburare, in special daca intensitatea viselor este foarte mare, la fel si efectele lor asupra calitatii vietii. Este si de inteles de ce astfel de persoane ajung sa se teama sa adoarma.
Studiile demonstreaza ca stresul si privarea de somn sunt factori declansatori ai viselor urate, asa cum sunt si anumite tratamente. In cazurile severe se recomanda consilierea si sedativele pentru a calma starea de anxietate datorata cosmarurilor.

> Somnambulismul. 15% dintre adulti, ocazional, se ridica in somn si umbla prin casa. Un procent si mai mare in cazul copiilor. Nimeni nu stie ce anume determina somnambulismul, dar stresul si somnul problematic sunt factori importanti.
Important este si factorul genetic: rudele apropiate ale somnambulilor, au sanse de 10 ori mai mari sa il manifeste la randul lor.
De stiut faptul ca somnambulii nu umbla ca in filme, teleghidati, cu mainile intinse inainte, ci sunt capabili sa se miste prin spatiul familiar fara probleme sau sa miste obiecte prin casa.
Totusi, daca aveti un astfel de caz in familie, incercati sa evitati situatiile in care se pot rani – eventual, daca locuiti in vreun conac cu scara interioara.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s