
In prezent, consumam cu aproximativ 20% mai multe calorii decat au facut-o stramosii nostri in secolul trecut, potrivit cercetatorilor. Si, desi oamenii sunt din ce in ce mai constienti de alimentatia lor, nu este intotdeauna usor sa obtina corect toate regulile unei alimentatii sanatoase. De exemplu, consumul de mere la un moment nepotrivit poate cauza probleme intestinale in loc sa va imbunatateasca digestia. Din fericire, nu este ceva foarte dificil de inteles, iar regulile de baza sunt destul de usor de respectat. Noi dorim sa impartasim cateva sfaturi despre cum sa alegeti momentul potrivit pentru a manca alimentele preferate si a obtine beneficii maxime.
Banane:

Desi bananele pot parea o optiune buna pentru a incepe dimineata, daca sunt consumate pe stomacul gol, acestea iti pot reduce foarte mult nivelul de energie. La inceput, veti simti probabil un impuls energetic datorita continutului ridicat de zahar, dar dupa cateva ore, este posibil sa va simtiti din nou obositi si flamanzi. Consumul de banane poate reprezenta, de asemenea, o amenintare pentru persoanele care sufera de sindrom de colon iritabil, cauzand diaree.
Daca nu sunteti pregatiti sa renuntati la bananele de la micul dejun, combinati-le cu alte alimente, de preferinta cu cele care contin grasimi sanatoase precum untul de arahide.
Cafea:

Pentru multi oameni, a bea o ceasca de cafea imediat dupa trezire pare a fi cel mai firesc lucru de facut, dar este de fapt destul de inutil. Cercetarile au aratat ca consumul de cafea inainte de masa imbunatateste toleranta noastra la cofeina. Imediat dupa trezire, corpul tau produce cortizol si este esential sa nu perturbi acest proces si ritmurile tale biologice naturale.
Asa ca, inainte sa iti savurezi ceasca de cafea, asteapta putin. Retine ca este foarte important sa respecti consumul zilnic recomandat de cofeina si sa eviti sa bei cafea la ore tarzii, pentru a preveni insomnia.
Orez:

Oricat de mult ne place sa mancam sushi sau mancare indiana dupa o zi lunga de munca, este posibil sa nu fie cea mai buna optiune. Orezul contine o multime de carbohidrati complecsi si necesita timp indelungat pentru a fi digerat. Este un lucru bun, deoarece ne mentine energici mult timp. Dar face ca orezul sa fie bogat in calorii, care duc la cresterea in greutate daca il mananci noaptea.
Ora de pranz este cel mai bun moment pentru a include orez in alimentatia ta. Metabolismul dvs. functioneaza rapid in acest interval si va va fi mai usor sa digerati acest aliment. In plus, veti avea nevoie de un impuls energetic pentru a avea o zi productiva, iar carbohidratii complecsi va pot ajuta!
Zahar:

Este mai bine sa stai departe de zaharul procesat daca incerci sa tii o dieta sanatoasa, dar uneori este imposibil sa nu cazi in ispita. Greseala cruciala pe care o facem este atunci cand mancam dulciuri ca gustare. In acest fel, nivelul zaharului din sange creste, provocand cresteri ale energiei care mai apoi scad brusc, lasandu-va obosit si nervos.
Daca nu puteti rezista tentatiei, mancati un desert dupa masa principala. In acest fel, nivelul zaharului din sange nu va creste atat de dramatic.
Lapte:

Unii oameni s-au obisnuit sa-si inceapa ziua cu un pahar cu lapte, inca din copilarie, dar acest obicei nu este prea indicat pentru adulti. Laptele este greu de digerat, astfel ca bautul de lapte dimineata si combinarea lui cu alte alimente poate provoca dureri de stomac si senzatia de arsura.
Seara este cel mai bun moment pentru a bea un pahar de lapte cald. Calmeaza organismul si te ajuta sa ai un somn bun.
Carnea:

Carnea este o sursa excelenta de proteine si vitamine B, dar poate pune o presiune excesiva asupra sistemului digestiv. Acesta este motivul pentru care este mai bine sa evitati sa mancati friptura chiar inainte de a merge la culcare. Alegerea carnii slabe si mancatul ei cu cel putin 3 ore inainte de culcare este o alegere buna, deoarece ofera satietate si nu contine o cantitate excesiva de calorii care ar putea determina cresterea in greutate.
Puteti manca carne pe parcursul zilei pentru a obtine suficienta proteina. Dar ai grija sa nu o consumi dimineata, deoarece o masa grea ca asta poate fi prea dificila de digerat pentru corpul tau.
Nuci:

Nucile sunt o sursa excelenta de grasimi sanatoase, insa consumarea lor ca gustare nocturna nu este cea mai buna optiune. Este sanatos sa mananci cateva, dar daca mananci prea multe, poate dura mult timp pentru a le digera si te vor impiedica sa adormi.
Alege sa consumi nuci la micul dejun sau ca o gustare sanatoasa intre mese, pentru a obtine toate beneficiile: pentru a imbunatati sanatatea inimii, pentru a normaliza nivelul de colesterol, pentru a contribui la pierderea in greutate si pentru a stimula frumusetea pielii si parului tau.
Branza bogata in grasimi:

A manca un sandwich cu paine prajita si branza inainte de culcare poate fi tentant, dar este mai bine sa stati departe de acest produs. Branza bogata in grasimi poate fi dificil de digerat, ceea ce inseamna ca poate provoca disconfort si va poate perturba somnul daca o consumati seara, inainte de culcare.
Pe de alta parte, consumul de branza la micul dejun ofera corpului calciul atat de necesar, care favorizeaza cresterea masei musculare si sanatatea oaselor.
Citrice:

A incepe ziua cu un pahar proaspat stors de suc de citrice poate parea sanatos, dar nu este asa. Fructele citrice sunt foarte acide si consumul lor inainte sau imediat dupa micul dejun creste formarea de acid care poate provoca unele probleme digestive neplacute, cum ar fi arsurile la stomac, o senzatie de greutate in stomac si o incetinire a absorbtiei de nutrienti. Asteapta putin timp dupa ce ai luat micul dejun, apoi te poti bucura de sucul de fructe.
Fasole:

Fasolea are un continut bogat de fibre, astfel incat consumul lor noaptea poate provoca balonare si inrautateste calitatea somnului. Este mai bine sa fii atent la acest aliment. Fasolea este mancarea perfecta pentru pranz sau o cina nu prea tarzie. In acest fel toate ingredientele vor fi digerate si nu iti va cauza senzatia de balonare si prea plin.
Mere:

Merele sunt bogate in fibre si contin acizi naturali care imbunatatesc digestia si functia colonului. Dar daca mananci mere seara, acidul din ele se poate acumula in stomac provocand disconfort. Mancatul merelor noaptea poate duce, de asemenea, la formarea excesiva de gaze si probleme ale miscarilor intestinale. Se intampla deoarece digestia incetineste noaptea si dureaza mult mai mult pana cand orice aliment se poate digera.
Cel mai bun moment pentru a manca mere este dimineata. Astfel poti stimula miscarea intestinului dupa un somn lung. Un mar consumat dimineata va fi deosebit de benefic daca seara trecuta ai luat o cina tarzie sau daca ai mancat prea multa mancare nesanatoasa.
Iaurt:

Este bine sa evitati sa mancati iaurt pe stomacul gol sau inainte de orice masa. Iaurtul contine acid lactic care poate scadea aciditatea stomacului. Va va incetini digestia in timp ce va luati masa principala.
Mananca un iaurt la aproximativ 1-2 ore dupa masa principala pentru a obtine toate beneficiile pe care acidul lactic le are pentru digestia ta. A manca o portie mica de iaurt inainte de a merge la culcare este o optiune buna, deoarece iti vei umple corpul cu proteine, contribuind la dezvoltarea muschilor.