
Kombucha este o bautura fermentata, usor alcoolizata, efervescenta si dulce-acrisoara, obtinuta de regula din ceai negru sau verde. Este consumata de peste 2000 de ani si este originara din China, dar a inceput sa devina populara in Europa abia in secolul 20. Este bogata in probiotice si vitaminele C, B1, B6 si B12.
Bautura este numita Ceai Kombucha pentru a se distinge mai usor de cultura de bacterii si drojdie denumita si ea ”kombucha”.
Din ce este facuta?

Are la baza ingrediente simple precum ciuperca Kombucha, zaharul si ceaiul negru sau verde. Amestecul trebuie lasat deoparte 7 zile sau chiar mai mult, timp in care se formeaza bacteriile si acizii prin procesul de fermentare.
Beneficii pentru sanatate:

Compozitia de bacterii vii, care sunt probiotice, confera bauturii efectele benefice.
1. Aportul de probiotice benefice sistemului digestiv:
Acestea reduc inflamatiile si problemele digestive si ajuta chiar la scaderea in greutate.
2. Kombucha din ceai verde:

Ajuta la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominala, imbunatateste colesterolul, regleaza nivelul zaharurilor din sange si are un puternic efect antioxidant, la fel ca si ceaiul verde. Numeroase studii au aratat ca ceaiul verde poate reduce riscul de cancer de prostata, de colon si de san.
3. Ajuta la combaterea radicalilor liberi si a moleculelor reactive care deterioreaza celulele:
Kombucha este o bautura bogata in antioxidanti, in special cea obtinuta din ceai verde. Astfel, consumul regulat al acestei bauturi reduce toxicitatea de la nivelul ficatului, in unele cazuri, chiar cu 70%.
4. Omoara bacteriile:
Una dintre substantele principale din Kombucha, obtinuta in urma procesului de fermentatie, este acidul acetic, cel care este prezent si in otet. Ca si polifenolii din ceai, acidul acetic este capabil sa ucida multe microorganisme potential daunatoare.

Kombucha obtinuta din ceai negru are puternice proprietati antibacteriene, in special impotriva candidei. Aceste efecte antimicrobiene suprima cresterea bacteriilor si drojdiilor nedorite, dar nu afecteaza bacteriile benefice, probiotice si drojdiile implicate in fermentatia Kombucha.
5. Poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima:
Studiile au aratat ca ceaiul Kombucha poate imbunatati foarte mult doi markeri ai bolilor de inima, in doar 30 de zile. Este vorba de reglarea colesterolului: LDL (colesterolul rau) si HDL (colesterolul bun). Chiar mai mult, Kombucha obtinuta din ceai verde protejeaza colesterolul bun de oxidare. Astfel, consumatorii acestei bauturi (la fel ca si consumatorii de ceai verde) au un risc de dezvoltare a unei boli cardiace cu pana la 31% mai scazut.
6. Ajuta la tinerea sub control a diabetului de tip II:
S-a constatat ca ceaiul Kombucha, mai ales cel obtinut din ceai verde, a incetinit digestia carbohidratilor, ceea ce a dus la scaderea nivelului de zahar din sange. De asemenea, a imbunatatit functiile ficatului si rinichilor.
7. Poate proteja impotriva diverselor forme de cancer:
Diverse studii au demonstrat ca ceaiul Kombucha contribuie la prevenirea cresterii si a raspandirii celulelor canceroase, datorita concentratiei ridicate de polifenoli caracteristici ceaiului. Nu se stie exact care sunt proprietatile anti-canceroase ale acestor polifenoli, dar, se crede, ca acestia blocheaza mutatia genetica si cresterea celulelor canceroase, in timp ce omoara celulele canceroase existente.
Preparare:

– zahar (din trestie, fructe), miere;
– apa fiarta (daca se poate, filtrata);
– ceai negru/ ceai verde (frunze);
– ciuperca Kombucha (denumita ”mama” (se gaseste si la noi in magazinele naturiste).
Ceaiul si zaharul se inmoaie cu apa fiarta, circa 5 minute. Apoi se strecoara intr-un castron incapator si se lasa sa se raceasca, sa ajunga la temperatura camerei. Numai dupa aceea se transfera intr-un recipient de sticla si se adauga ciuperca. Recipientul se acopera cu o bucata de panza (intr-un strat) se leaga cu elastic si se lasa la fermentat aproximativ o saptamana.
Dupa aceasta saptamana, amestecul se poate turna intr-un recipient (sticla) inchis etans, se adauga zahar, si se lasa la odihnit inca cateva zile. Cu cat se lasa mai mult, cu atat va fi mai efervescent. Acesta este momentul in care se pot adauga arome precum mirodenii sau fructe.

Efecte adverse:

Daca bautura nu este preparata corect, pot aparea si bacterii daunatoare.
In primul rand, bautura nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Nu este recomandata nici celor care au probleme ale sistemului imunitar.
Au existat rapoarte care au aratat ca un consum prea mare de kombucha poate duce la efecte secundare neplacute: dureri de stomac, greata si ameteala. Asadar, se recomanda un minim de atentie atunci cand consumati ceai Kombucha.
Mai jos gasiti un video in care veti gasi modalitatea cea mai simpla de pregatire a ceaiului Kombucha.