
Chiar daca bolile autoimune sunt, in general, cronice, persoanele diagnosticate nu trebuie sa-si piarda speranta. Exista numeroase modalitati de a le tine sub control si de a-ti imbunatati calitatea vietii.
Bolile autoimune sunt, in mare parte, un mister pentru stiinta. drept pentru care nu avem inca suficiente informatii despre ele. Nici pana in ziua de azi nu am aflat de ce sistemul imunitar ataca si chiar distruge celule sanatoase din organism.
SCLEROZA MULTIPLA, boala Crohn si artrita reumatoida sunt cateva dintre cele mai grave si mai cunoscute afectiuni autoimune.
In majoritatea cazurilor, bolile autoimune implica o predispozitie genetica, insa trebuie sa luam in considerare si factorii de mediu.
Persoanele care traiesc zilnic cu aceste boli se confrunta cu o diminuare drastica a calitatii vietii. In general, bolile autoimune tind sa fie cronice si sa afecteze mai multe parti ale corpului. Un exemplu ar fi lupusul.
In acest articol, iti prezentam 5 lucruri importante cu privire la sistemul imunitar care te ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza acesta.
Daca ai o boala autoimuna sau cunosti o persoana care se afla in aceasta situatie, nu-ti fie teama. Cauta noi informatii si tratamente medicale care sa te ajute sa duci o viata mai buna!
CATEVA INFORMATII ESENTIALE DESPRE BOLILE AUTOIMUNE:
CAUZELE BOLILOR AUTOIMUNE.
In primul rand, este important de stiut ca mostenirea genetica joaca un rol important in ceea ce priveste bolile autoimune. Interactiunea dintre mediu si anumite gene conditioneaza aparitia acestor afectiuni. Totusi, aceasta corelatie nu este 100% sigura.
Teoria se bazeaza pe permeabilitatea intestinala, o anormalitate la nivelul acestor organe care permite anumitor antigeni sa treaca din intestine in sange.
Reactia sistemului imunitar se modifica, acesta percepand la nivelul anumitor organe aparitia unui tesut considerat periculos, drept pentru care il ataca si il distruge.
BOLILE AUTOIMUNE REPREZINTA UN DIAGNOSTIC DIN CE IN CE MAI FRECVENT.
Faptul ca sunt identificate din ce in ce mai multe cazuri nu inseamna ca aceste boli sunt mai raspandite ca in trecut. In ziua de azi, exista metode mai eficiente de a diagnostica anumite boli, care altadata erau confundate cu alergii sau alte afectiuni.
Iata alte informatii cu privire la modul in care sunt percepute si intelese bolile autoimune in zilele noastre:
- In prezent, stim ca aceste boli reprezinta o problema de sanatate importanta. Este necesar sa le oferim pacientilor mai mult sprijin la nivel social.
- Stiinta descopera mereu noi modalitati de a explica procesul autoimun. Specialistii studiaza slabiciunile si simptomele asociate cu diferite grupuri de boli cronice.
- Multi copii primesc acum un diagnostic adecvat in timp util, fiind supusi cat mai curand unui tratament corespunzator.
TIPURILE DE BOLI AUTOIMUNE:
Bolile autoimune pot fi incluse in doua categorii:
- Bolile sistemice, care nu ataca un singur organ, ci mai multe, cum ar fi celiachia si scleroza laterala amiotrofica.
- Sindroame localizate, care se concentreaza asupra unui singur tesut, fie el dermatologic, hematologic sau endocrinologic. Printre acestea se numara tiroidita Hashimoto si colita.
TRATAREA BOLILOR AUTOIMUNE.
Majoritatea bolilor autoimune nu au leac. Este necesar sa invatam sa traim cu aceste afectiuni si sa ne bazam pe ajutorul acordat de cadrele medicale.
In lupta cu bolile autoimune, tine cont de urmatoarele informatii:
- Ameliorarea simptomelor cu un tratament adecvat.
- Protejarea organelor (intestine, ficat, piele) si mentinerea lor in functiune.
- Este important sa-ti pastrezi integritatea si o calitate superioara a vietii pentru cat mai mult timp.
- Incearca noi tratamente si mentine-te la curent cu toate progresele, descoperirile si strategiile noi din campul medical.
AMINTESTE-TI CA NU ESTI SINGUR.
A trai cu lupus sau cu scleroza multipla nu este usor nici pentru pacient, nici pentru familia sa.
Iata cateva lucruri de care este bine sa tii cont:
- Pentru a face fata acestor circumstante dificile, este necesar sa tratezi boala folosind metode diverse.
- In plus, tratamentul medical trebuie insotit de un tratament psihosocial. Este important sa constientizezi ca nu esti singur/a, ca exista multi oameni care iti sunt alaturi si inteleg prin ce treci.
- Grupurile de sprijin sunt esentiale in aceste situatii. Acestea te ajuta sa-ti intelegi mai bine boala, dar si sa descoperi noi perspective sau cazuri asemanatoare cu al tau. Mai presus de toate, daca te alaturi acestor grupuri, poti sa te menti la curent cu noile progrese si tratamente.
Chiar daca este greu sa traiesti cu ele, bolile autoimune pot reprezenta motivul pentru care ai mai mare grija de tine si lupti pentru un trai demn si pentru a avea o calitate superioara a vietii. Retine ca nu esti singur/a!
Stiinta continua sa gaseasca modalitati de a-ti oferi o viata mai buna si de a combate boala si efectele sale.