
Brusturele (arctium lappa), este o planta mai putin cunoscuta pentru efectele terapeutice si curative dar recunoscuta ca buruiana.
Poate fi intalnita in gradini, in livezi, pe marginea drumului, in poieni si pe campuri.
Este cultivata de cunoscatori pentru radacinile si frunzele bogate in substante care au efecte benefice asupra organismului.
Denumirea stiintifica a brusturelui poate fi tradusa ca laba ursului, nume care i-a fost atribuit datorita formelor pe care le au frunzele.
CARACTERISTICI GENERALE:

Brusturele este o planta bienala, foarte rezistenta si foarte putin prietenoasa la conditii pedoclimatice.
Ca si multe alte buruieni, se dezvolta bine in conditii de stres hidric si termic.
Radacinile de brusture, considerate adevarate delicatese in Japonia, sunt mici, foarte hranitoare, au gust placut si pot fi consumate la sfarsitul primului an de vegetatie.
Tulpina acestei plante poate atinge usor inaltimea de 2 m, insa inaltimea medie a plantei este de 1,3 m.
Frunzele sunt caracteristice si sunt un semn distinctiv al plantei. Sunt mari, late, groase si au o culoare verde inchis.
Florile brusturelui seamana cu niste scaieti, sunt de un mov inchis, prezinta antere si stamine concrescute si grupate in calatidii globulare.
In primul an planta isi dezvolta sistemul radicular si frunzele puternice, in cel de-al doilea sunt produse florile si fructele dupa care isi incheie ciclul de vegetatie.
Radacina de brusture este un adevarat depozit de substante cu efecte excelente asupra organismului.
De la planta de brusture este utilizata in scop gastronomic radacina, iar in scop terapeutic, frunzele, semintele si radacina.
PROPRIETATI SI BENEFICII:

Radacina, frunzele si semintele brusturelui sunt bogate in inulina (substanta care ajuta la intarirea sistemukui imunitar), acid palmitic, acid steric si acid cofeic, ulei volatil, vitamine din complexul B, hidrat de potasiu, steroli, hormoni vegetali, taninuri, mucilagii.
De asemenea contine cantitati impresionante de fibre dieteticem fitoncide, arctiina si lapanol.
Proprietatile curative ale brusturelui sunt aproape nelimitate.
Are actiune detoxifianta, anticancerigena, antimicrobiana, antiinflamatoare, sudorifica, depurativa si usor hipoglicemianta, de asemenea, are efecte antitumorale, antimutagenice, hepatoprotectoare si antioxidante
- BRUSTURELE DETOXIFICA ORGANISMUL:

Una dintre cele mai frecvente utilizari pentru radacina de brusture a fost purificarea sangelui.
Substantele active pe care le are in compozitie brusturele sunt eficiente in curele de detoxifiere.
Sarurile de potasiu, uleiurile volatile si tanina ajuta la eliminarea toxinelor din sange si din organism.
- ESTE EFICIENT IN COMBATEREA DIABETULUI:

Diabetul este o boala tot mai frecventa in zilele noastre.
Fondul genetic, mancarea nesanatoasa si lipsa de miscare sunt doar cativa factori care favorizeaza instalarea acestei boli chinuitoare.
Substantele active ce se regasesc in organele brusturelui regleaza nivelul glicemiei din sange, deci impiedica dezvoltarea acestor boli.
Ceaiurile din brusture au efecte benefice si asupra persoanelor care sufera de diabet, ameliorand simptomele neplacute provocate de aceasta boala.
- TRATEAZA INFECTIILE URINARE SI AFECTIUNILE RENALE:
Poliacentilenele sunt substante cu efect antibiotic si se gasesc din plin in organele acestei plante.
Ceaiurile din brusture nu doar trateaza organismul ci lupta impotriva infectiilor bacteriene ce se dezvolta la nivelul vezicii urinare.
- TRATAMENT IMPOTRIVA ACNEEI< CUPEROZEI SI FURUNCULOZEI:

Radacina de brusture are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, acestea pot ajuta la rezolvarea problemelor pielii atunci cand sunt aplicate local pe piele.
Substanta responsabila de efectele benefice asupra afectiunilor pielii este arctiozida, care are efect antimicrobian puternic (actioneaza asemeni penicilinei).
Preparatele destinate tratarii pielii pot fi consumate sub forma de ceai, compresa, cataplasma sau bai cu abur.
- ATENUEAZA INFLAMATIILE SI ARE EFECT CALMANT
Brusturele este un antiinflamator natural, de aceea poate fi utilizat pentru alungarea durerilor provocate de reumatism, luxatii, entorse, intepaturi de insecte, artrita si guta.
In astfel de situatii sunt recomandate infuziile din radacina de brusture sau compresele cu ceai concentrat, asezate local.
- COMBATE MATREATA SI CADEREA PARULUI:
Este un tratament care actioneaza asupra scalpului si lasa parul stralucitor, cu aspect sanatos.
Dupa spalare se recomanda clatirea cu ceai concentrat din radacina si frunzele de brusture.
- IMPIEDICA DEZVOLTAREA CANCERULUI DE PIELE:
Studiile specialistilor japonezi au demonstrat ca brusturele ofera rezistenta la actiunea mutagena a radiatiilor solare.
De aceea au dezvoltat tratamente ce au ca substanta activa pulberea de brusture, pentru a impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene la nivel cutanat.
- VITAMINIZANT NATURAL:
Brusturele contine cantitati impresionante de vitamina C, vitamine din complexul B, fier, magneziu, care sunt rapid absorbite de organism.
- SURSA PUTERNICA DE ANTIOXIDANTI:
S-a demonstrat ca radacina de brusture contine mai multe tipuri de antioxidanti puternici, inclusiv quercetina, luteolina si acizi fenolici.
Antioxidantii protejeaza celulele din corp de daunele cauzate de radicalii liberi.
Acestia pot ajuta la tratarea si prevenirea mai multor conditii de sanatate diferite.
MOD DE UTILIZARE SI REMEDII:
BRUSTURELE IN GASTRONOMIE:

Radacinile mici ale brusturelui recoltate in primul an de viata sunt foarte hranitoare si extrem de gustoase.
Pot fi consumate crude, in salate sau conservate (uscate si apoi fierte in doua ape cu sare).
Tulpinile tinere, carnoase, au gust asemeni sparanghelului si pot fi consumate in salate sau sub forma de suc.
INTERN: ceaiuri, infuzii, tincturi:

Frunzele tinere, tulpinile si semintele pot fi culese in orice stadiu de vegetatie si puse la uscat. Procesul de uscare trebuie sa se realizeze treptat, in spatii ferite de bataia directa a soarelui.
PREPARAREA CEAIULUI DE BRUSTURE:

Peste o lingurita de radacina de brusture maruntita se toarna o cana de apa clocotita (250 ml).
Se lasa 15 minute la infuzat, apoi se pot bea doua cani pe zi, neindulcit.
Intern se poate folosi pentru purificarea organismului, ca adjuvant in reglarea glicemiei, pentru sustinerea digestiei si buna functionare a aparatului urinar.
EXTERN: ceaiul de brusture este benefic in tratarea acneei si a altor probleme ale pielii, pentru tratarea intepaturilor de insecte si stimularea cresterii parului.
TINCTURA DE BRUSTURE:

Aceasta se poate gasi in magazinele de specialitate, dar se poate prepara si in casa:
Intr-un recipient de sticla se adauga 20 de linguri de radacina de brusture pulbere si 500 ml alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani intr-un loc calduros, scuturand recipientul din cand in cand, apoi se filtreaza. Tinctura se depoziteaza apoi in sticlute mici, de culoare inchisa. Se consuma cate o lingurita de tinctura, diluata in putina apa, de 4-6 ori pe zi.
EXTERN: bai, cataplasma, compresa:
Baile sunt eficiente pentru tratarea problemelor scalpului.
Cataplasma si compresele sunt indicate in cazul afectiunilor pielii (acnee, furuncul, intepaturi insecte).
CONTRAINDICATII SI REACTII ADVERSE:
- radacinile de brusture pot fi utilizate de oricine
- nu au contraindicatii, trebuie consumate insa cu precautii de persoanele care sufera de diabet si trebuie sa isi ajusteze doza de insulina in functie de cantitatea de brusture ingerata
- semintele de brusture trebuie consumate cu precautie de femeile insarcinate, pentru ca pot provoca contractii uterine, insa radacinile pot fi utilizate in aceasta perioada pentru ca previn constipatia
- in foarte putine cazuri au fost semnalate cazuri de alergie, provocate de aceasta planta.