DIFERENTA DINTRE EMISFERA STANGA SI EMISFERA DREAPTA A CREIERULUI

Probabil unii dintre noi am auzit persoane care sustin ca partea stanga a creierului lor este mult mai dominanta decat cea dreapta si invers, in functie de cat de creativi sau buni la stiintele exacte sunt. Insa multi chiar nu stiu care este diferenta intre cele doua emisfere ale creierului si care sunt caracteristicele predominante ale acestora doua.

Totul se datoreaza diviziunii creierului in doua parti egale. Ambele emisfere comunica informatii precum observatiile senzoriale prin intermediul corpul calos gros. Acest ”cablu” imbunatateste comunicarea dintre cele doua emisfere, permitand schimbul de informatii, ca si cum am avea doua calculatoare cu o interfata unica. In cazul femeilor, corpul calos este mai gros, avand cu peste 30% mai multe conexiuni decat in cazul barbatilor.

Creierul este ”incrucisat” cu corpul. Emisfera dreapta controleaza partea stanga si emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului. De exemplu, partea dreapta a emisferei controleaza musculatura de pe partea stanga a corpului. Atunci cand un om face cu ochiul drept, emisfera stanga a creierului este functionala.

In principiu, emisfera stanga domina limbajul, aceasta fiind responsabila de logica si de calculele matematice.

De asemenea, aceasta coordoneaza si cele cinci simturi fizice. Tot ea transforma simturile in perceptii si rationamente cauzale.

Emisfera dreapta a creierului se ocupa de abilitatile spatiale, recunoasterea faciala si procesarea muzicii.

Partea dreapta a creierului se ocupa de intelegerea imaginilor vizuale si ii ajuta pe oameni sa le ofere sens.

In plus, partea dreapta nu poate lucru foarte bine cu simbolurile si interpretarea acestora, insa ea este responsabila de creativitatea noastra. De asemenea, partea dreapta a creierului administreaza emotivitatea si afectivitatea noastra.

Desi unele persoane sustin ca emisfera stanga este dominanta sau cea dreapta, procesul este mult mai complex.

Creierul este instrumentul constiintei, ratiunii, vointei si creativitatii, el fiind sediul trairilor noastre. Tocmai de aceea, creierul echilibreaza distribuirea functiilor in mod natural fiecarei emisfere in parte.

Mai mult, cercetarile arata ca aproximativ 5% – 10% din capacitatea creierului uman este folosita. Ceea ce este cel mai ciudat, poate, este ca poti sa pierzi jumatate de creier si inca sa traiesti.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s