Principala HRANA a creierului tau. Combustibilul de baza fara de care nu functioneaza corect

Principala hrana a creierului uman este aceasta! Fara acest combustibil, nu poate functiona! Creierul uman este alcatuit 60% din grasime, adica acizi grasi Omega 3.

Tesutul cerebral abunda in acizi grasi Omega 3. Materia cenusie este alcatuita si ea din acizi grasi Omega 3. Este asadar esentiala pentru structura normala si buna functionare a creierului uman. Acizii grasi Omega 3 faciliteaza comunicarea dintre celulele creierului. Pentru ca un impuls nervos sa treaca de la un neuron la altul, trebuie sa patrunda prin membrana celulei care imprejmuieste neuronul.

Acizii grasi Omega 3 pastreaza flexibilitatea acestei membrane exterioare, facilitand semnalele cerebrale sa treaca prin spatiul dintre celule.

Omega 3 sprijina productia de neurotransmitatori vitali si reduce procesul oxidativ si inflamator al creierului, in urma unui traumatism.

Un acid gras Omega 3 specific, DHA, este o piesa de baza in cortexul cerebral, zona creierului responsabila cu memoria, creativitatea, emotia si atentia.

Persoanele cu nivel scazut al DHA au creierul mai mic, acest acid gras monopolizand suprafata ocupata de acizii grasi in proportie de 97%.

Un alt acid gras important este EPA, responsabil cu irigarea sanatoasa a creierului, imbunatatindu-i functia.

Acizii grasi Omega 3 se acumuleaza in creier inca din perioada fetala, fiind esentiali in dezvoltarea cerebrala a copiilor.

Omega 3 ajuta in afectiuni degenerative, tulburari neurologice in care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor.

Un nivel scazut de Omega 3 duce la imbatranirea prematura a creierului, la o functionare deficitara, este sporit riscul de a dezvolta boli neurologice, boli degenerative ale sistemului nervos central, ca Alzheimer, schizofrenie.

Acesti acizi grasi nu sunt produsi de organism, ci trebuie asimilati din alimentatie, fie prin suplimente, fie prin alimentele care le contin.

Cele mai indicate alimente sunt pestele, uleiul de peste si fructele de mare, bogate in acizi grasi Omega 3, dar si uleiurile vegetale, cum ar fi cel de seminte de in, de soia. Semintele de in, de chia si nucile contin, de asemenea, acizi grasi Omega 3. O alta varianta sunt suplimentele, capsulele moi de Omega 3.

Copiii ai caror mame iau suplimente de Omega 3 in timpul sarcinii sunt mult mai inteligenti si mai sociabili, mai putin predispusi in a dezvolta boloi ca ADHD, autism sau paralizii cerebrale.

De asemenea, un aport optim de Omega 3 reduce simptomele de ADHD, atentia fiindu-le imbunatatita, iar nivelul de hiperactivitate si de agresivitate fiind reduse semnificativ.

Mai mult, se pare ca Omega 3 combate depresia.

Acizii grasi Omega 6

Omega 6 sunt acizi grasi ce fac parte din clasa acizilor polinesaturati. Organismul nu are capacitatea de a produce cantitatea de Omega 6 ce ii este necesara, de aceea trebuie sa avem o alimentatie care sa ii asigure aportul necesar. Printre beneficiile acizilor grasi Omega 6 se numara:

– reducerea riscului cardiac,

– reducerea nivelului de colesterol din sange,

– reducerea riscului de cancer.

Omega 6 joaca un rol important si in refacerea tesuturilor dupa efortul fizic intens. Mai exact, acizii grasi Omega 6 stimuleaza refacerea tesuturilor si combat inflamatia produsa la nivelul musculaturii.

Pentru ca organismul sa poata beneficia din plin de efectele acizilor grasi Omega 6, trebuie respectat raportul dintre Omega 6 si Omega 3. Ideal ar fi ca acest raport sa fie 1 : 1. Omega 6 sunt benefici atunci cand sunt consumati in cantitatile corecte, insa societatea in care traim ne indeamna sa consumam acesti acizi grasi in cantitati prea mari, deregland astfel aportul de Omega 6 – Omega 3 de 1 : 1.

Principala sursa alimentara de acizi grasi Omega 6 sunt uleiurile vegetale (uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de rapita sau uleiul de floarea-soarelui) insa si alte alimente contin asemenea acizi…: carnea de pui, de vita, ouale, untul, branzeturile, semintele de susan, nucile, migdalele, alunele, cerealele, uleiul din samburi de strugure, uleiul de in, uleiul de sofran, uleiul de nuci, uleiul de susan semintele de dovleac.

Aportul de Omega 6 din alimentatie poate fi completat cu ajutorul suplimentelor dietetice.

Beneficiile consumului de Omega 6:

Combat inflamatia:

acizii grasi polinesaturati Omega 6 pot ajuta organismul sa combata inflamatia. Concret, acidul linoleic, care este un tip de Omega 6, contribuie la producerea acidului gama linoleic, care in urma metabolizarii se transforma intr-un nutrient cu proprietati antiinflamatoare.

Combat artrita reumatoida:

tot acidul gama linoleic este cel care combate durerea, inflamarea si rigiditatea articulara, simptome specifice artritei reumatoide.

Reduc tensiunea arteriala:

acidul gama linoleic produs in urma consumului de Omega 6, fie singur fie combinat cu Omega 3 din ulei de peste, poate reduce hipertensiunea arteriala.

Reduc riscul de afectiuni cardiace:

in special acidul linoleic are capacitatea de a reduce riscul cardiovascular. Inlocuind grasimile saturate cu uleiuri vegetale bogate in Omega 6, persoana poate reduce riscul cardiac.

Sustin sanatatea sistemului osos:

acizii grasi Omega 6 mentin sanatatea sistemului osos, in ciuda trecerii anilor. Atat femeile, cat si barbatii beneficiaza de o imbunatatire a densitatii osoase daca folosesc suplimente pe baza de Omega 6 si Omega 3.

Beneficii in timpul sarcinii:

acizii grasi Omega 6 au efecte benefice, atunci cand sunt consumati in cantitati echilibrate in sarcina, asupra dezvoltarii fatului. Concret, Omega 6 au capacitatea de a reduce riscul de astm al nou nascutului, daca mama a respectat cantitatile recomandate in timpul sarcinii. Aportul Omega 3 este la fel de important in timpul sarcinii, acesti acizi grasi avand efecte uimitoare cand sunt consumati in paralel.

Publicitate

2 comentarii la „Principala HRANA a creierului tau. Combustibilul de baza fara de care nu functioneaza corect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s