LA VARSTA DE 39 DE ANI INCEPE IMBATRANIREA CREIERULUI.

10 MODURI STIINTIFICE DE A INCETINI ACEST PROCES:

Creierul uman, in comparatie cu alte organe, este cel mai dinamic. De exemplu, in primii ani de viata, creierul copilului creeaza pana la 1.000.000 de contacte interneuronale noi, iar pana la varsta de sase ani, volumul creierului creste de 4 ori, iar aceasta este o dimensiune comparabila cu 90% din creierul unui adult.

Pana la varsta de 35 de ani sunt in curs de dezvoltare lobii frontali – zonele creierului responsabile de planificare, control personal si alte functii organizationale.

La varsta de 39 de ani incepe imbatranirea creierului – considera specialistii. Incepand cu aceasta varsta, creierul isi micsoreaza treptat volumul cu 10%. Celulele cortexului mor cu viteza de aproximativ 85.000 de neuroni pe zi.

Pe langa reducerea densitatii materiei cenusii, exista si o scadere a densitatii materiei albe a creierului – fibrele nervoase, responsabile de interactiunea dintre emisferele cerebrale si viteza procesarii informatiilor. Drept urmare, acest proces implica o scadere a indicatorilor activitatii mentale.

Unii experti considera ca imbatranirea este o boala si ar trebui privita din aceasta perspectiva. Altii, sunt de parere ca omul genetic implementeaza un ”program de moarte”, iar mutatiile din neuroni si celule reprezinta o lege naturala de schimbare a generatiilor. Insa o teorie clara in gerentologie inca nu exista.

CUM NE PUTEM MENTINE CLARITATEA SI AGILITATEA MINTII LA BATRANETE?

EXISTA CATEVA METODE:

REVIZUIREA DIETEI.

Este dovedit faptul ca Omega 3 (uleiul de peste) provoaca cresterea glutationului, care creeaza o protectie pentru tesutul nervos cerebral si previne boala Alzheimer. Din legume, sparanghelul si broccoli contin o cantitate considerabila de Omega 3.

BAUTURILE CE CONTIN COFEINA CONTRIBUIE LA ELIMINAREA MAGNEZIULUI (Mg) DIN URGANISM.

Iar acest oligoelement ajuta la prevenirea distrugerii sinapselor creierului. Prin urmare, consumul de Mg sub forma de suplimente ajuta la incetinirea mecanismului de imbatranire a creierului.

UN PROCENT RIDICAT DE LUTEINA.

Procentul ridicat de luteina in corpul varstnicilor, contribuie la mentinerea reactiilor nervoase. Sursele acestei substante sunt spanacul, varza, avocado.

MELATONINA.

Pentru ca melatonina sa poata fi sintetizata in organism, este nevoie de triptofan, iar acest aminoacid se gaseste in hrisca, fasole, nuci, banane, musetel, valeriana.

ACTIVITATEA FIZICA.

Aceasta trebuie neaparat inclusa in lista de masuri pentru prevenirea proceselor de degradare a creierului.

UN STIL DE VIATA DINAMIC.

Practica arata ca persoanele care duc o astfel de viata sunt capabile sa-si creasca potentialul intelectual al creierului. Tipul optim de activitate pentru mentinerea tineretii creierului este dansul. Esenta este ca, spre deosebire de alergare sau mers, dansul – implica lucrul continuu al creierului pentru miscari, ritm si melodie.

O VIATA SOCIALA ACTIVA.

Persoanele in varsta, care duc o astfel de viata, vizitand tot felul de cluburi, cercuri si societati de interes, au o memorie mai buna si un sistem nervos mai puternic. Eu nu se opresc in dezvoltarea lor, ceea ce este extrem de important la aceasta varsta.

ATITUDINEA POZITIVA.

Aceasta este caracteristica celor mai longevivi oameni cu minte si memorie sobra.

ANTIOXIDANTII SI ACTIVITATEA FIZICA.

Pentru a incetini imbatranirea creierului si a ”antrena” functiile cognitive – de ajutor sunt antioxidantii si activitatea fizica.

PRIETENIA SI INTERACTIUNEA PRIETENOASA.

Interactiunea prietenoasa intre oameni face posibila reducerea vitezei de imbatranire a creierului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s