
Astenia de primavara nu este deloc o afectiune de neglijat. Aceasta este ca si consecinta directa o stare de epuizare resimtita acut de catre organismul uman. Starea de oboseala influenteaza in mod negativ si psihicul.
Din fericire, exista insa suficiente metode prin care astenia poate fi combatuta. Cum anume?
Aceasta este intrebarea la care astazi voi raspunde cat mai in amanunt, astfel incat tu sa te poti bucura de fiecare moment al acestui anotimp.
Ce este astenia de primavara?

Astenia de primavara nu este o boala in sine. Aceasta se instaleaza datorita efortului considerabil pe care organismul il depune pentru a se putea adapta la conditiile de luminozitate si temperatura ale noului anotimp.
Organismul prezinta o lipsa de vitamine si minerale, lipsa datorata unei alimentatii sarace in fructe si legume (in special, in legume verzi).
De asemenea, nu doar rezerva de vitamine este afectata, ci si echilibrul hormonal are de suferit. La inceputul primaverii si nivell endorfinelor este mai scazut, ceea ce duce la stari negative de anxietate si tristete.
Acest cumul de factori conduc catre astenie. Orice persoana poate fi afectata, indiferent de varsta sau s*x.
Chiar si persoanele sanatoase, care nu sufera de nicio boala. Totusi, statisticile arata ca femeile sunt predispuse catre astenie intr-o proportie mai mare decat barbatii.
Simptome:

Deoarece aceasta afectiune poate fi confundata destul de usor cu depresia, este bine sa cunosti simptomele cat mai bine, astfel incat sa poti lua masuri din timp pentru a o combate.
Cele mai comune semne ale asteniei sunt:
- stare de oboseala permanenta
- lipsa poftei de mancare
- ameteli
- stare de apatie (Persoana afectata nu mai prezinta interes pentru activitatile care pana atunci ii faceau placere)
- iritabilitate crescuta
- episoade dese de melancolie si anxietate
- dureri de cap si musculare
- dificultati de concentrare
- tensiune arteriala scazuta.
Tratament si recomandari:
Cel mai adesea, astenia dispare de la sine in cateva saptamani, atunci cand organismul a reusit sa se adapteze si sa faca trecerea catre noul anotimp.
In cazurile mai grave insa, aceasta afectiune poate conduce catre depresie. Ce poti face ca sa te simti cat mai repede refacut si plin de energie?
Mai jos regasesti cateva remedii si sfaturi care cu siguranta te vor ajuta sa combati cu succes simptomele negative.
Alimentatia corespunzatoare:

Alimentatia joaca un rol esential in combaterea asteniei. Dieta ar trebui neaparat sa contina alimente bogate in vitaminele C si E, in magneziu, calciu si fier.
Verdeturile de primavara (spanac, urzici) plus alte alimente precum oua, avocado, nuci, migdale, legume verzi, fructe, te vor ajuta negresit sa te simti mai bine.
Nu suplimenta cantitatea de cafea:

Atunci cand iti lipseste energia, ai tendinta de a suplimenta cantitatea de cafea consumata. Aceasta este o metoda gresita insa.
O mica ceasca de cafea dimineata nu dauneaza. Insa o cantitate prea mare iti ”fura” din energie.
Pe moment te simti energizat, insa nu peste mult timp organismul va fi epuizat, ”stors” de vlaga.
Asa ca atunci cand simti nevoia de inca o ceasca/cana de cafea, mai bine mananca un aliment care sa te vitalizeze in mod natural. Si pentru o perioada indelungata de timp.
De exemplu, o portie cu fructe (in special mere), ovaz cu iaurt/lapte sau poti rontai cateva nuci si migdale.
Lumina soarelui alunga astenia de primavara:

Melatonina, denumita si hormonul intunericului, este secretata de catre organism atunci cand este intuneric. Acesta relaxeaza si induce starea de somn.
Serotonina, denumita si hormonul fericirii, este produsa atunci cand este lumina. Pe timpul iernii, atunci cand zilele sunt scurte si noptile lungi, rezervele de serotonina din corp se diminueaza.
Asa ca un remediu natural si eficient ar fi sa faci plimbari cat mai multe in aer liber, sub soarele caldut de primavara. Aceste iesiri te vor revigora si iti vor reface rezervele de serotonina.
Suplimente alimentare:

Daca simti ca alimentatia echilibrata si nici plimbarile nu te prea ajuta, nu ezita sa consulti medicul.
Cel mai probabil acesta iti va recomanda suplimente alimentare bogate in vitamine si minerale. Este de dorit insa ca aceste suplimente sa le iei doar la recomandarea medicului, in urma analizelor efectuate.
Aromaterapia:

Aceasta metoda are un rol important in alungarea starilor sufletesti negative si in diminuarea simptomelor fizice si psihice neplacute ale asteniei.
Mai jos gasiti cateva dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale:
- Ulei esential de cuisoare – cu un miros placut si puternic, acesta alunga starile negative si reda starea de bine, energizeaza si echilibreaza psihicul;
- Ulei esential de ghimbir – stimuleaza vointa, combate epuizarea fizica si psihica, reface nivelul energetic al organismului;
- Ulei esential de grapefruit – este un ulei cu efect tonic, care ajuta organismul sa se refaca mai repede in caz de boala. Promoveaza starea de bine;
- Uleiul esential de portocala – reda vitalitatea, intareste organismul pe termen lung, are efect tonic si energizant. Si foarte important, alunga anxietatea si pesimismul.
👍
ApreciazăApreciază
Thank you for sharing
ApreciazăApreciază