
Psoriazisul este o afectiune ce actioneaza la nivelul pielii si care nu are inca un tratament pentru a fi eradicat permanent. Exista totusi metode ce pot ameliora vizibil simptomele si care pot tine boala sub control.
Deoarece este o afectiune cronica, este important sa cunosti care sunt metodele de preventie si factorii de risc.
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o afectiune cronica ce provoaca accelerarea ciclului de viata a celulelor de la nivelul pielii. Altfel spus, celulele se pot inmulti de pana la zece ori mai rapid decat in mod normal. Aceasta inmultire accelerata este provocata de substante chimice inflamatorii, produse de anumite celule albe din sange, denumite limfocite T.
Afectiunea poate varia de la forme usoare, cu portiuni mici de piele afectata, pana la inflamatii ale pielii pe tot corpul.
Deoarece este o boala cronica, din pacate, odata ce apare, va trebui sa ne obisnuim cu ea toata viata. Chiar si asa, cu ajutorul unor tratamente se pot ameliora simptomele.
In unele cazuri, boala poate sa apara, dar mai apoi sa ramana in remisie. De asemenea, s-a constatat ca simptomele se agraveaza in sezonul rece.
Cauzele aparitiei psoriazisului:
Desi ”mecanismul” prin care se declanseaza aceasta boala nu este inca pe deplin inteles, totusi s-a constatat ca acesta are legatura cu celulele T din sange si alte celule albe numite neutrofile.
Rolul celulelor T este de a apara organismul impotriva substantelor straine. In cazul in care o persoana sufera de psoriazis, acestea ataca celulele sanatoase ale pielii, ca si cand ar incerca sa lupte impotriva unei infectii.
De retinut este faptul ca orice persoana poate dezvolta psoriazis, indiferent de varsta, insa exista cativa factori ce favorizeaza declansarea acestei afectiuni:
Fumatul
Desigur, mai predispuse sunt persoanele care fumeaza activ, insa un factor important este si fumatul pasiv.
Astfel, in special persoanele care sufera de psoriazis ar trebui sa renunte la fumat si de asemenea sa evite locurile in care se fumeaza.
Situatiile stresante
Cand vorbim de stres ca factor declansator, trebuie spus ca in mod special persoanele anxioase si cele cu un grad ridicat de emotivitate sunt mai predispuse la a dezvolta psoriazis.
Astfel, este indicat ca in cazul unor evenimente stresante, precum deces, divort, etc., persoanele care stiu ca sunt anxioase sau foarte emotive sa se adreseze din timp unui psiholog. Acesta ii va putea ajuta sa se exprime si sa se descarce emotional.
De asemenea, gasirea unor refugii precum hobby-urile sunt foarte importante.
Factor genetic
Psoriazisul este codat in anumite gene ale persoanei, fara ca aceasta sa stie. Astfel, boala nu se manifesta, ci se afla intr-o stare ”latenta” sa spunem, pana cand alti factori o pot declansa la un moment dat.
Obezitatea
Kilogramele in plus pot creste riscul de aparitie a acestei boli. Asa ca o dieta echilibrata si diversificata este foarte importanta pentru sanatate.
In general este bine sa adoptam un stil de viata sanatos, pentru a evita o serie intreaga de boli, printre care si psoriazisul.
Infectiile bacteriene si virale
In cazul copiilor, cele mai comune infectii ce pot declansa aceasta afectiune sunt cele streptococice.
In cazul adultilor, cea mai frecventa infectie ce poate duce la psoriazis este cea cu HIV.
Tipuri de Psoriazis:
Aceasta boala ce se declanseaza spontan, variaza de la forme usoare, ce afecteaza portiuni mici de piele, pana ala forme grave ce afecteaza portiuni extinse pe tegument.
Cursul acestei afectiuni este variabil, simptomele inrautatindu-se si imbunatatindu-se periodic. In foarte multe cazuri simptomele se agraveaza in lunile de iarna.
CELE 5 FORME ALE ACESTEI BOLI SUNT:
Psoriazisul Vulgaris (cu plagi)

Aceasta este cea mai comuna forma de psoriazis si se caracterizeaza prin leziuni rosii, acoperite de coji albe. De obicei, leziunile sunt bine delimitate si asimptomatice. Insa sunt si cauri in care exista prurit si senzatie de durere locala.
Leziunile sunt acoperite de scuame ce pot avea grosimi variabile si care prezinta culoarea alb-sidefie. Aceste leziuni sunt incadrate de o zona depigmentata, numita Inelul lui Woronoff.
Psoriazisul Gutos

Este psoriazisul ce se manifesta prin pete mici, de forma rotunda ce apar pe membre, pe trunchi, dar si la nivelul scalpului.
Aceasta forma este asociata de regula cu infectii faringiene streptococice si reprezinta aproximativ 2% din totalul cazurilor de psoriazis.
Psoriazisul Inversat

Este o forma ce afecteaza zonele unde pielea face pliuri, precum zona perianala, cea de la subrat, zona genitala sau de sub sani.
Din cauza aspectului, pielea afectata nefiind solzoasa ci fina si de culoarea somonului, aceasta forma poate fi cu usurinta confundata cu ciuperci (candida).
Psoriazisul Pustulos

Este cea mai rara forma a acestei boli si se caracterizeaza prin aparitia unor pustule neinfectioase pe piele.
La inceput, acest psoriazis se manifesta de regula prin inrosirea tegumentelor si prin senzatie de durere. De multe ori aceste simptome sunt insotite de stari febrile.
Psoriazisul Eritodermic

Aceasta este o forma agresiva, manifestata prin portiuni intinse de piele, insotite de mancarimi acute.
De regula, in acest tip de psoriazis apar plagi ce se extind gradual, ajungand sa afecteze intreaga suprafata a corpului.
Psoriazis simptome:
Desi acestea pot varia foarte mult in functie de fiecare persoana in parte, totusi cel mai adesea includ:
- piele uscata si crapata care in unele situatii poate prezenta sangerari;
- pete argintii cu aspect cojit;
- cruste (subtiri sau ingrosate) la nivelul scalpului;
- aparitia unor pete unghiale si periunghiale. In unele cazuri chiar desprinderea unghiilor din radacina;
- senzatie de mancarime si/sau arsura;
- dureri articulare.
Tratament si cum poti gestiona boala:
Psoriazisul este o afectiune cronica pentru care nu exista deocamdata un tratament definitiv. Astfel, desi adoptarea anumitor masuri nu va eradica boala, totusi acestea se impun pentru a putea imbunatati aspectul clinic si calitatea vietii.
Trebuie spus ca de regula, tratamentele impotriva psoriazisului se impart in trei mari categorii si anume:
Topice, care se aplica pe piele si se administreaza in psoriazisul usor pana la moderat;
Tratamente prin fototerapie, utile in cazurile moderate pana la cele severe;
Sistemice, administrate fie pe cale orala, fie prin injectare sau perfuzie.
Trebuie mentionat ca cele mai multe dintre tratamentele sistemice au efecte adverse negative ce pot dauna mult organismului.
Iata in cele ce urmeaza cateva solutii si remedii noninvazive ce te pot ajuta sa ameliorezi simtitor manifestarile acestei boli:
Baile cu apa calda
Baile cu apa calda (a se evita apa prea fierbinte), vor inmuia si calma tegumentul inflamat. Deci o prima metoda utila este sa faci zilnic bai cu apa calda pentru a inmuia leziunile dure si pentru a calma mancarimile.
Pentru o mai buna hidratare a pielii, adauga in apa si putin ulei vegetal.
Pentru a calma mancarimile, poti sa adaugi si putin otet.
Tot pentru a calma mancarimile, este eficient si ovazul macinat. Se adauga aproximativ 1-2 cani in apa de baie din cada. Poti obtine pulberea macinand fulgii de ovaz cu ajutorul unui mixer.
Hidratarea pielii
Se folosesc zilnic sapunuri, geluri de dus si creme hidratante si emoliente pentru a inmuia zonele afectate. In acelasi timp, se va evita folosirea cosmeticelor care usuca pielea. Trebuie sa acorzi o atentie sporita la produsele cosmetice pe care le folosesti.
De preferat este sa te axezi mai mult pe cele de buna calitate si care au in compozitie ingrediente naturale.
Si inca un sfat: foloseste o crema hidratanta imediat dupa ce ai facut baie, pe pielea umeda. Astfel vei pastra umiditatea naturala, iar pielea va fi mai intens hidratata.
Ureea este de ajutor pentru eliminarea scuamelor, pentru hidratarea si cicatrizarea pielii uscate si iritate.
Ureea favorizeaza retentia de apa de la nivelul pielii si are puternice proprietati keratolitice, emoliente si hidratante. Indeparteaza pielea descuamata si incetineste cresterea excesiva a stratului cornos.
De asemenea, uleiul de argan are proprietati revitalizante si hidratante.
Un stil de viata sanatos
Iar aici vorbim despre adoptarea unei diete echilibrate, despre renuntarea la vicii precum alcoolul sau fumatul si despre efectuarea de exercitii fizice in mod regulat.
Adoptarea unui stil de viata sanatos te va ajuta sa elimini un eventual surplus de greutate si sa gestionezi mai bine simptomele bolii.
Tot aici trebuie spus ca dieta alimentara este bine sa fie bogata in acizi grasi Omega 3.
Expunerea controlata la soare
Desi razele soarelui reprezinta un remediu benefic arsurile solare pot agrava boala.
Asadar, este bine sa stai afara zilnic, in medie cam 20-30 de minute, evitand insa orele pranzului. Vara este bine sa folosesti pentru zonele afectate ale pielii o crema solara cu factor de protectie ridicat.
Evitarea situatiilor stresante
Asa cum spuneam ceva mai sus, situatiile stresante pot reprezenta un factor de risc. Este bine sa gasesti metode pentru a le gestiona mai usor, care sa te ajute sa exprimi ceea ce simti si sa te descarci emotional.
Incearca, de asemenea, sa gasesti activitati placute, precum hobby-urile, care te vor ajuta sa te deconectezi si sa te relaxezi.
Evita sa scarpini zonele afectate
Desi este greu, trebuie sa eviti sa te scarpini, deoarece orice leziune poate agrava simptomele bolii.
Cel mai bine este sa folosesti creme hidratante in strat gros ori de cate ori este nevoie, pentru a inmuia zonele afectate.
Tot in acest sens este bine ca barbatii sa foloseasca un aparat de ras electric, recomandare utila si persoanelor care se rad pe picioare sau la subrat.
Remedii naturiste:
Pe langa sfaturile de mai sus, poti opta si pentru folosirea unor remedii naturiste de ajutor pentru calmarea senzatiei de mancarime si pentru ameliorarea iritatiilor.
Curcuma:
Acest remediu este foarte util pentru a calma mancarimile provocate de psoriazis si pentru a vindeca plagile. Se face o pasta din pulbere de curcuma si cu putina apa. Apoi se aplica pe zonele afectate.
Otetul de mere:
Asa cum am mai spus deja, otetul adaugat in apa de baie poate calma senzatia de mancarime. Insa acesta poate fi folosit si pe timpul zilei, ori de cate ori este nevoie.
De preferat este sa folosesti otetul de mere. Se utilizeaza diluand o parte de otet cu trei parti de apa calduta. Apoi, cu ajutorul unei dischete demachiante sau a unui pansament steril, se tamponeaza zonele afectate.
Este important sa incerci ameliorarea senzatiei de mancarime cu aceasta metoda decat sa te scarpini. O leziune, oricat de mica, poate agrava situatia.
Pentru a evita uscarea pielii, este bine ca dupa ce efectuezi acest tratament, sa folosesti pentru zonele afectate si o crema grasa si hidratanta.
Uleiurile vegetale:
Acestea ajuta la mentinerea hidratarii pielii, impiedicand uscarea excesiva a acesteia. Foarte utile de exemplu sunt uleiurile de in, de masline sau Uleiul de Cocos.
Despre beneficiile acestuia din urma poti citi mai multe informatii interesante in articolul Ulei de Cocos.
Pune cateva picaturi de ulei vegetal pe piele si maseaza usor. Poti repeta tratamentul de cateva ori pe zi.
Bicarbonat de sodiu:
In 3-4 litri de apa calduta se adauga un sfert de cana cu bicarbonat de sodiu.
Zilnic se inmoaie zonele afectate cu aceasta solutie, timp de aproximativ 15 minute. Se pot face bai locale sau se tin comprese. Apoi se clateste cu apa calda.
Bicarbonatul este usor alcalin si regleaza pH-ul pielii.
Sucurile naturale:
Sucurile naturale din fructe si legume ajuta pe de o parte la detoxifierea eficienta a organismului, iar pe de alta parte la furnizarea de vitamine si minerale.
In mod special, foarte benefici sunt morcovii. Acestia contin betacaroten, un antioxidant fotoprotector ce ajuta la mentinerea unui nivel optim de colagen si elastina in piele.
Asa ca indiferent de ce alte fructe si legume va contine sucul tau natural, nu uita sa adaugi si morcovi.
Aloe Vera:
Acest remediu naturist este benefic pentru piele la modul general, datorita proprietatilor puternic hidratante.
Aloe Vera hidrateaza in profunzime si vindeca pielea uscata, contribuind la procesul de vindecare a eczemelor si iritatiilor.