
Bogat in uleiuri esentiale, antioxidanti si alti nutrienti extraordinari, busuiocul este extrem de sanatos. Este o planta aromatica, avand multe aplicatii atat culinare, cat si religioase si terapeutice.

Multe persoane, din pacate, nu cunosc proprietatile minunate ale busuiocului si nu stiu cat poate fi de util organismului.
In India, busuiocul este cunoscut sub numele de Tulsi – busuioc sfant – si este un remediu popular natural, fiind venerat. In cazul afectiunilor sistemului nervos si cele ale sistemului digestiv, se recomanda sa se bea un ceai care sa contina cateva frunze de busuioc.
Busuiocul si ceaiul de busuioc sunt folosite si in tratarea intoxicatiei cu mercur, ca repelent pentru insecte si impotriva reactiilor alergice la muscaturile de anumiti serpi si scorpioni.
Ceaiul de busuioc este folosit ca adjuvant in raceala si gripa, gripa porcina, diabet, astm bronsic, otite, dureri de cap, deranjari stomacale, boli cardiovasculare, febra, hepatite virale, malarie, stres si chiar tuberculoza.
Substantele active din busuioc au proprietati antiinflamatoare si studii recente arata ca ceaiul de busuioc ar putea ajuta la scaderea glicemiei in cazul diabeticilor.

Uleiul din seminte de busuioc se pare ca are efecte benefice pentru bolnavii de anumit tipuri de cancer, datorita proprietatilor sale antioxidante.
In gastronomie, busuiocul este folosit ca planta aromatica pentru salate, supe, legume trase la tigaie etc.
Ceaiul de busuioc, o bautura foarte sanatoasa:

Ceaiul de busuioc este aromat, nu contine cofeina si te poate ajuta sa te relaxezi si sa uiti de stres.
Pe langa faptul ca te ajuta sa digeri mesele copioase, ceaiul de busuioc amelioreaza durerile de cap si previne efectele negative ale stresului asupra organismului. Ceaiul de busuioc este una dintre cele mai bune modalitati de a valorifica planta cu acelasi nume. Atunci cand este consumat zilnic, acesta are numeroase beneficii.
Actioneaza ca un agent antistres:

Extractele naturale de busuioc, pe care le obtii din ceaiul preparat din aceasta planta, actioneaza ca un agent antistres care te relaxeaza fizic si psihic in doar cateva minute.
Consumat in cantitati mici, ceaiul de busuioc previne productia excesiva de cortizol, hormonul stresului. In schimb, aceasta bautura stimuleaza secretia de endorfine.
Intrucat combate efectele stresului oxidativ, ceaiul de busuioc ajuta si la optimizarea performantelor fizice si intelectuale.
Ajuta la curatarea cailor respiratorii:

Busuiocul este extrem de benefic aparatului respirator. Proprietatile sale antibacteriene, detoxifiante si antiinflamatoare ajuta la curatarea cailor respiratorii, eliminand toxinele care pot duce la imbolnavire. In plus, ceaiul de busuioc are un efect expectorant ce ajuta la eliminarea flegmei, ameliorand simptomele bronsitei si ale astmului. Aceasta bautura intareste si sistemul imunitar. Este un remediu excelent pentru raceala si gripa.
Ideal pentru sprijinirea functiilor renale:

Efectul diuretic al ceaiului de busuioc este ideal pentru sprijinirea functiilor renale, mai ales atunci cand in tesuturile rinichilor se afla foarte multe toxine si lichide.
Proprietatile antiinflamatoare ale busuiocului ajuta rinichii sa functioneze mai bine, prevenind infectiile si insuficienta renala. Antioxidantii din ceaiul de busuioc creeaza o bariera protectoare impotriva oxidarii si a toxinelor, reducand riscul de formare a pietrelor la rinichi si de aparitie a bolilor cronice. Aceasta bautura mareste productia de urina, eliminand bacteriile care se dezvolta in tractul urinar.
O solutie excelenta impotriva durerilor de cap:

Este o solutie excelenta impotriva durerilor de cap cauzate de tensiune, care te impiedica sa iti desfasori activitatile zilnice. Acest remediu este antiinflamator si calmant, ajutand la optimizarea oxigenarii celulelor si la imbunatatirea circulatiei.
Ai parte de aceste beneficii ale ceaiului de busuioc daca il servesti ca bautura sau daca aplici comprese fierbinti cu acest lichid.
Combate respiratia urat mirositoare:

Compusii antimicrobieni din ceaiul de busuioc creeaza o bariera protectoare impotriva germenilor care provoaca infectii si afectiuni orale. Acestia curata in profunzime gura si elimina reziduurile alimentare care duc la inmultirea bacteriilor.
In plus, unul dintre minunatele beneficii ale ceaiului de busuioc este combaterea respiratiei urat mirositoare si a gingivitei. Aceasta bautura neutralizeaza halitoza si reduce inflamatiile.
Este benefic pielii, intrucat previne aparitia ridurilor:

Datorita continutului ridict de flavonoide si taninuri, ceaiul de busuioc ajuta la prevenirea imbatranirii premature a celulelor. Aceste substante, alaturi de uleiurile esentiale, protejeaza tesuturile impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, prevenind diverse boli severe.
Ceaiul de busuioc este benefic pielii, intrucat previne aparitia ridurilor si a petelor de batranete.
Stimuleaza tranzitul si previne hiperaciditatea gastrica:

Busuiocul ofera multe beneficii la nivel digestiv, ameliorand durerile de stomac, excesul de gaze intestinale si inflamatiile. Ceaiul de busuioc hraneste flora intestinala si stimuleaza tranzitul. Acest remediu combate indigestia cauzata de mesele greoaie deoarece regleaza pH-ul din stomac si previne hiperaciditatea gastrica.
Stimuleaza eliminarea retentiei de apa:

Consumul zilnic de ceai de busuioc regleaza procesele inflamatoare din corp, mai ales daca ai o leziune sau suferi de artrita.
Busuiocul reduce inflamatiile, stimuleaza eliminarea retentiei de apa si amelioreaza durerea.
Şi încă un pont: eu am un ghiveci cu busuioc pe pervaz – ţine insectele la distanţă. 🙂 O seară frumoasă!
ApreciazăApreciază
Da, il stiu. Eu am nevoie si tin ghivecele cu busuioc pe veranda (acolo am nevoie). 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană