SEMNE ALE UNEI TIROIDE BOLNAVE – NU LE IGNORA!

Oboseala inexplicabila, mintea incetosata, kilogramele in plus si pierderea parului sunt toate semne ale unei probleme cu glanda tiroida. Acelasi lucru este valabil si pentru simptomele opuse: transpiratia si anxietatea.

Acest ”regulator” al corpului si al mintii o ia uneori razna, in mod special in cazul femeilor. Un tratament corespunzator este extrem de important pentru mentinerea starii de sanatate si pentru a evita problemele serioase.

Tiroida este o glanda in forma de fluture, localizata in partea anterioara a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza viteza metabolismului. Tulburarile glandei tiroide pot incetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea productiei de hormoni tiroidieni. Cand nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil sa apara o gama larga de simptome.

STARE DE OBOSEALA.

Daca va simtiti obositi fara motiv: nu lucrati fizic mult, dormiti peste 6 ore pe noapte, va hraniti corespunzator – atunci de vina ar putea fi tiroida.

Un deficit al functiei tiroidiene – hipotiroida – poate duce la scaderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o ”lenevire” a intregului metabolism, a functiei majoritatii organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o oboseala inexplicabila, ii este dificil chiar sa se ridice pentru a-si lua o cana cu apa, activitatile fizice devin dificile etc.

MODIFICARI ALE MEMORIEI SI STARII PSIHICE.

Un hipotiroidian devine depresiv, gandeste greu, uita si isi aminteste cu dificultate o anumita informatie, practic functiile creierului ”se lenevesc”.

In cazul unui hipertiroidian functiile creierului sunt ”mai agere”, pacientul tinde spre euforie, dar trece repede de la o idee la alta, uita ce a vorbit acum 5 secunde, are mintea agera si nestatornica. Doarme mai putin si este hiperactiv.

MODIFICARI ALE MENSTRUATIEI.

Tulburarile menstruale la femeie pot avea ca substrat o patologie tiroidiana.

SENZATIE DE SUFOCARE SI PALPITATII.

Palpitatiile pot fi insotite adesea de senzatia de sufocare. Persoana afectata simte bataile inimii ca fiind puternice, rapide si totodata prezinta o ”sete de aer”.

Aceste manifestari pot sa apara in mai multe patologii, printre care si cea de hipertiroidie sau cancer tiroidian cu manifestari hipertiroidiene – exces de hormoni tiroidieni.

Efectele hipertiroidiei pot fi foarte grave intr-o criza, cu aritmie cardiaca, fibrilatie atriala care raspunde greu la tratament.

MODIFICARI LA NIVELUL PIELII.

Daca pielea devine mai aspra, se ingroasa, este mata, lipsita de vitalitate, uscata si rece – posibil o hipotiroidie;

Daca pielea devine umeda, subtire, moale, fina la atingere (”ca de bebelus”), calda – posibil o hipertiroidie.

TULBURARI DIGESTIVE.

Constipatia severa este asociata in mod frecvent cu hipotiroidismul, iar diareea si sindromul colonului iritabil sunt specifice hipertiroidismului.

DURERI MUSCULARE SI ARTICULARE.

Senzatiile de durere la nivelul muschilor si al articulatiilor si senzatia de slabiciune a bratelor pot fi indicii ale proastei functionari a glandei tiroide.

HIPERTENSIUNE.

Atat hipotiroidismul cat si hipertiroidismul cauzeaza cresterea tensiunii arteriale. Potrivit estimarilor, persoanele cu hipotiroidism au un risc de hipertensiune de 2-3 ori mai mare.

MODIFICARI ALE TEMPERATURII CORPULUI.

Tulburarile glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care sufera de hipotiroidism le va fi mai frig decat in mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzand transpiratia excesiva.

INGROSAREA VOCII.

Este posibil ca pacientul in cauza sa nu sesizeze modificarea vocii, dar cei din jur pot observa aceasta schimbare. Daca vocea se modifica, in special prin ingrosarea timbrului vocal, foarte probabil este vorba de o hipotiroidie.

De asemenea subtierea vocii, usor de observat mai ales in cazul unui barbat, poate sugera tot o patologie tiroidiana – hipertiroidie – dar si alta boala endocrina sau locala, la nivelul laringelui.

SCHIMBAREA BRUSCA A GREUTATII.

Unul dintre cele mai comune simptome care sugereaza o problema a glandei tiroide este schimbarea brusca a greutatii. Cresterea in greutate indica un nivel scazut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numeste hipotiroidism. La polul opus, daca tiroida produce mai multi hormoni decat are nevoie corpul se va observa o scadere brusca in greutate, ceea ce se numeste hipertiroidism.

CADEREA EXCESIVA A PARULUI.

Caderea parului poate fi fiziologica in diverse cazuri cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesiva a produselor de ingrijire a parului si coafare etc.

Insa daca aceasta cadere a parului dureaza peste doua saptamani, continua sa apara si la incetarea folosirii produselor cosmetice pentru par trebuie sa consultati medicul dermatolog. Puteti avea o infectie a scalpului, un deficit de vitamina D sau feritina (scad depozitele de fier sau sunteti anemic), suferiti de o infectie sau aveti o afectiune endocrina (tiroida, ovar).

Sunt recomandate analizele pentru depistarea patologiilor de mai sus, inclusiv a anticorpilor antitiroiperoxidaza (ATPO) pentru o posibila tiroidita autoimuna.

DISCONFORT SI MODIFICARI ANATOMICE LA NIVELUL GATULUI.

Daca aveti senzatia ca gatul se umfla sau observati chiar modificari anatomice la acest nivel (gusa), insotita de schimbari ale vocii solicitati un control medical de urgenta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s