Menopauza

Menopauza marcheaza sfarsitul ciclurilor menstruale si a perioadei fertile din viata unei femei. Avand in vedere schimbarile pe care le aduce in corp, declanseaza simptome nu foarte placute.

Din fericire, exista cateva remedii naturiste pentru menopauza care ajuta la ameliorarea acestora. Chiar daca creaza anumite neplaceri fizice, emotionale si psihice, menopauza nu este o boala. Ea este o etapa naturala si unica din viata fiecarei femei.

Menopauza nu trebuie privita ca sfarsitul unui ciclu, ci ca pe un nou inceput. Ea este poarta prin care patrunde intelepciunea in viata unei femei. Accept-o si invata sa te imprietenesti cu ea!

Ce este menopauza?

Este un fenomen biologic normal. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, functiile ei ovariene scad.

Menopauza se instaleaza atunci cand ovarele nu mai produc estrogen si progesteron, doi hormoni esentiali pentru fertilitatea unei femei. Practic, odata cu menopauza, apare si infertilitatea.

Este diagnosticata dupa 12 luni consecutive de la lipsa ciclului menstrual. Chiar daca este insotita de disparitia functiei ovariene, se recomanda totusi precautie la femeile care nu vor sa ramana insarcinate. In aceste 12 luni, inca mai exista posibilitatea instalarii unei sarcini.

De obicei, menopauza apare la femeile intre 45 si 55 de ani, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen. Insa, in ultimul timp, exista tot mai multe femei care intra la menopauza inainte de 40 de ani. Aceasta poarta denumirea de menopauza precoce sau menopauza prematura.

Menopauza se poate instala brusc (ciclul menstrual se intrerupe dintr-o data) sau treptat (cicluri neregulate si rare pana la intreruperea lor definitiv).

Principala cauza de aparitie a menopauzei este epuizarea stocului de foliculi ovarieni. Fiecare femeie se naste cu un anumit numar de foliculi ovarieni. Pe parcursul vietii, acestia se pierd lunar prin ovulatie.

Exista cazuri in care menopauza este indusa ca urmare a indepartarii chirurgicale a ovarelor. De asemenea, mai poate fi indusa de anumite tratamente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia pelvina.

Simptomele resimtite la menopauza pot fi: bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, dureri in timpul actului sexual, irascibilitate si anxietate.

In aceasta perioada, corpul tau este in schimbare. Oasele devin mai fragile, fiind predispuse la osteoporoza. Celulele adipoase se schimba, astfel te poti ingrasa mai usor. De altfel, pot sa apara boli de inima.

Cum se manifesta menopauza?

Majoritatea femeilor incep sa dezvolte simptomele menopauzei cu aproximativ 4 ani inainte ca aceasta sa se instaleze.

Aceasta perioada poarta numle de perimenopauza, postmenopauza, premenopauza sau menopauza de tranzitie.

In aceasta perioada de tranzitie, nivelul de estrogen si progesteron variaza foarte mult. Corpul experimenteaza o serie de modificari fizice si psihice, cum ar fi:

  • cicluri menstruale neregulate sau rare;
  • tulburari ale somnului;
  • scaderea libidoului;
  • lipsa de concentrare;
  • bufeuri, transpiratii nocturne;
  • infectii urinare frecvente;
  • irascibilitate crescuta, nervozitate si depresie;
  • durere in timpul actului sexual si uscaciune vaginala;
  • ciclu menstrual mai abundent decat de obicei.

Daca ai astfel de simptome, chiar daca nu esti la menopauza, iti recomand sa consulti medicul ginecolog. Medicul va sti cum sa isi dea seama daca aceste simptome sunt provocate de postmenopauza (pre menopauza).

In cazul unei eventuale menopauze precoce, istoricul familial este important. Este bine sa investighezi cand au intrat la menopauza bunicile tale, mama ta. Menopauza precoce este, de cele mai multe ori, mostenita genetic.

De altfel, medicul iti poate sugera efectuarea unor teste hormonale, FSH (determina nivelul de stimulare foliculara) si LH (determina ovulatie) sunt teste de sange care pot determina daca esti in faza de postmenopauza.

De asemenea, AMH (hormonul Anti-mulerian) este o analiza care determina aparitia menopauzei. Aceasta indica numarul de ovule ramase in corp si nivelul de fertilitate.

Aceste analize sunt foarte importante, mai ales daca doresti conceperea unui copil. Facut la timp, medicul ginecolog inca te mai poate ajuta in acest sens.

Care sunt simptomele?

Lipsa estrogenului provoaca multe dintre simptomele asociate menopauzei. Acestea difera ca durata si severitate de la femeie la femeie.

Un lucru insa este cert: majoritatea femeilor se confrunta cu simptome la menopauza.

Acestea pot sa inceapa cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei si pot sa dureze inca 4 ani de la ultimul ciclu menstrual.

Simptomele asociate menopauzei sunt:

  • insomnie si transpiratii nocturne;
  • bufeuri si inrosirea brusca a fetei;
  • depresie si anxietate;
  • schimbari emotionale bruste si irascibilitate;
  • dificultate de concentrare si probleme de memorie;
  • scaderea libidoului si a apetitului sexual;
  • vagin uscat si dureri la contactul sexual;
  • cresterea in greutate si reducerea masei musculare;
  • piele uscata, predispusa la imbatranire si caderea parului;
  • infectii ale tractului urinar si urinare crescuta;
  • dureri de cap;
  • articulatii dureroase;
  • scaderea in fermitate a sanilor;
  • palpitatii si accelerarea batailor inimii;
  • sistemul osos fragil si predispozitie ridicata la osteoporoza.

Tratament pentru ameliorarea simptomelor:

Daca simptomele menopauzei devin severe si greu de suportat, medicul ginecolog iti poate prescrie un tratament de substitutie hormonala.

Acest tip de tratament (TSH) completeaza nivelul scazut de estrogen si progesteron din organism cauzat de menopauza.

TSH are eficienta ridicata in ameliorarea multor simptome asociate menopauzei. Este foarte util in cazul bufeurilor si al transpiratilor nocturne, ameliorarea starilor de irascibilitate, intarirea densitatii osoase, cresterea libidoului etc.:

Este disponibil sub mai multe forme:

  • tablete cu estrogen si progesteron;
  • plasturi are se aplica pe piele;
  • gel cutanat;
  • spray;
  • implanturi.

Desi este foarte util, se pare ca TSH are o serie de efecte secundare. Creste riscul aparitiei cancerului de san la unele femei, a cheagurilor de sange, poate provoca dureri de cap, sangerari vaginale sau sensibilitati ale sanilor.

Avand in vedere toate acestea, TSH este foarte controversat! Te rog sa ceri sfatul medicului pentru un tratament corespunzator.

Remedii naturiste pentru menopauza:

Nu toate femeile vor sa apeleze la tratamentul de substitutie hormonala.

Daca tulburarile sunt doar niste stari fiziologice usor anormale si nu sunt severe, atunci pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste.

Salvia ajuta la ameliorarea bufeurilor:

Ei bine, pentru ameliorarea bufeurilor si a transpiratiilor nocturne bea ceai de salvie. Poti apela chiar si la tinctura de salvie. Se administreaza o lingura de tinctura dizolvata in 100 ml de apa. Se bea pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa, de 3 ori pe zi.

Sunatoarea pentru insomnii:

Sunatoarea este renumita pentru calmarea sistemului nervos si a starilor de agitatie. Combate insomnia. Bea acest ceai inainte de culcare. Se prepara si se consuma in acelasi mod, ca si ceaiul de salvie.

De asemenea, tinctura de sunatoare sau chiar pastilele cu extract de sunatoare au efecte benefice asupra tulburarilor psihice.

Pentru aceleasi simptome, se recomanda si ceaiul de maghiran.

Paducelul pentru scaderea palpitatiilor inimii:

O lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte si se lasa 15 minute la infuzat. Se consuma 2 cani pe zi, dimineata si seara. Se recomanda consumul indelungat. De asemenea este indicat si in cazul insomniilor.

Passiflora si valeriana:

Starile de depresie si anxietate pot fi reduse daca consumi o cana de ceai de passiflora sau valeriana.

De asemenea, acestea sunt renumite deoarece ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Mai poti apela la tinctura sau pastile de passiflora sau valeriana.

Semintele de in:

Nu este un mit, ci un fapt dovedit ca semintele de in ajuta la ameliorarea bufeurilor si transpiratiilor nocturne.

Semintele de in contin fitoestrogeni vegetali. Acestia actioneaza in acelasi mod ca estrogenii produsi de organism. Astfel, consumate zilnic, reduc cu o treime bufeurile resimtite la menopauza.

Consuma in fiecare zi doua linguri de seminte de in pentru a resimti beneficiile.

Macina semintele de in cu o rasnita si adauga-le in iaurt sau smoothie dimineata. Le mai poti adauga in salata ta preferata.

Soia previne simptomele menopauzei:

Ca si inul, soia contine fitoestrogeni naturali. Acest lucru ajuta la reducerea bufeurilor si chiar a uscaciunii vaginale.

Include in alimentatia ta zilnica produse din soia: tofu, lapte de soia etc.

Ginkgo Biloba:

De-a lungul vremii, Ginkgo Biloba a fost supusa multor cercetari stiintifice pentru a se dovedi eficienta asupra irganismului uman.

Astfel, se stie ca Ginkgo Biloba ajuta circulatia sangelui in organism, mai cu seama spre creier. Prin urmare, este un remediu naturist pentru imbunatatirea memoriei, dar si de combatere a depresiei.

In plus, Ginkgo Biloba ajuta la cresterea libidoului.

Recomandari pentru un stil de viata sanatos:

Un stil de viata sanatos ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.

Iata ce modificari trebuie sa faci in stilul tau de viata:

Alimentatia si miscarea:

Redu aportul de calorii pentru a gestiona cresterea in greutate. Consuma cat mai putina carne. De asemenea, este indicat sa mananci cat mai multe legume si fructe proaspete, cereale integrale, produse din soia. Aceasta din urma este extrem de utila in orice faza a menopauzei. Ajuta la ameliorarea simptomelor de oboseala, irascibilitate, starea de spirit si scaderea memoriei.

Pestele gras, cum ar fi somonul si sardinele, ajuta la ameliorarea simptomelor.

Consuma iaurturi sau kefir; sunt surse excelente de calciu. Te ajuta sa intaresti sistemul osos si previne aparitia osteoporozei.

Miscarea este foarte importanta! Fa exercitii cel putin 30 de minute pe zi pentru a-ti creste energia, a-ti imbunatati starea de spirit si a avea un somn mai bun.

Sunt recomandate tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia, tehnici de respiratie sau yoga.

Suplimentarea dietei:

Ia suplimente de calciu, vitamina D si magneziu, daca nu le poti obtine natural din alimentatie. Acestea reduc riscul de osteoporoza, imbunatatesc somnul, cresc nivelul de serotonina, reduc starile anxioase, cresc starea de spirit si nivelul de energie zilnica.

Expunerea la soare:

Lumina soarelui este o sursa naturala de vitamina D!

Aceasta vitamina este esentiala pentru buna functionare a organismului. Ajuta la intarirea si mentinerea sanatatii sistemului osos.

Nu te expune la soare exagerat pentru a nu creste riscul aparitiei cancerului de piele! Este suficient sa stai la soare maxim 15 minute.

Acupunctura:

Acupunctura te poate ajuta la reducerea bufeurilor si transpiratiilor nocturne.

S-a constatat ca aceasta are efecte benefice asupra simptomelor chiar si dupa 8 sedinte; nu se cunosc efecte secundare.

Ai grija de piele si par:

La menopauza, pielea isi pierde din elasticitate, devine uscata, apar ridurile si este predispusa imbatranirii. Aplica zilnic creme si masti hidratante pentru piele.

De asemenea, parul este mai fragil, fiind predispus caderii si ruperii. Foloseste masti si sampoane impotriva caderii parului.

Comunica nevoile tale celor dragi:

Incearca sa discuti cu cei dragi despre starile de anxietate, depresie, schimbarile de dispozitie pe care le ai.

Sprijinul si suportul celor dragi este foarte important in aceasta perioada din viata ta. Comunica-le starile prin care treci, nevoile tale si roaga-i sa fie intelegatori cu tine.

Renunta la fumat si alcool:

Atat fumatul, cat si alcoolul, agraveaza simptomele menopauzei, cum ar fi: bufeurile, inrosirea fetei, agitatia, irascibilitatea, palpitatiile. Evita inclusiv expunerea la fumatul pasiv!

Alte recomandari:

  • poarta haine subtiri si fa dusuri reci;
  • dormi intr-o camera aerisita si racoroasa;
  • foloseste un evantai;
  • evita mancarea picanta;
  • slabeste, daca esti supraponderala;
  • fa regulat vizite la medicul ginecolog;
  • recomand sa faci mamografie sau ecografie mamara.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s