IN CE MOD SUNT AFECTATI COPIII DE DIVORTUL PARINTILOR

Anual, mii de cupluri din Romania divorteaza.

Divortul afecteaza atat adultii, cat si copiii care se vad in situatia de a sta doar cu unul dintre parinti. Efectele resimtite de cei mici difera in functie de etapa in care se afla.

COPILUL PRESCOLAR SI DIVORTUL:

”Se poate instala o dependenta de parintele cu care ramane, o teama ca este parasit, anxietatea de separare. Pot sa apara probleme legate de somn sau nu mai vrea sa mearga la gradinita. Incepe si opozitia: nu mai doreste sa faca anumite lucruri pentru ca el isi doreste, de fapt, ca parintii sa fie impreuna”, afirma Ozana Ilie, psiholog in cadrul Infant Kineto Clinic, care ofera sprijin copiilor afectati de divortul parintilor. Un studiu realizat de psihologii americani de la Universitatea Virginia a aratat ca anxietatea, durerea si socul afecteaza copiii mai ales pe termen scurt. La majoritatea copiilor, acestea dispar la doi ani de la separarea parintilor. In toata aceasta perioada, implicarea egala a parintilor in cresterea copiilor si terapia ii pot ajuta sa depaseasca mai usor momentele de criza.

COPILUL MAI MARE, SCOLARUL SI DIVORTUL:

”Un copil mai mare, un scolar, se va gandi ca din vina lui s-a produs ruptura si atunci observam doua comportamente: ori incearca sa fie din ce in ce mai cuminte, tocmai ca sa ii convinga pe parinti ca nu face nimic rau, ori, varianta a doua, copilul devine violent, se razvrateste: incepe sa injure, devine agresiv cu colegii de scoala, exprimandu-si astfel nemultumirea. Uneori, apare si comportamentul regresiv, adica isi doreste sa redevina bebelus, sa fie hranit de un anumit parinte, alintat, leganat”, descrie situatii intalnite frecvent in practica psihologul Ozana Ilie.

ADOLESCENTUL SI DIVORTUL:

Adolescentul trece chiar mai greu decat prescolarul si scolarul prin experienta divortului parintilor, putand sa dezvolte comportamente antisociale.

CUM PERCEPE COPILUL VIOLENTA DOMESTICA:

Violenta domestica este a doua cauza de divort din Romania dupa infidelitate. ”Optim ar fi ca parintii sa fie separati, pentru ca atunci copilul nu mai asista la scene de violenta, agresivitate, lipsa de iubire. E grav pentru copil pentru ca parintele ii arata ce inseamna viata de cuplu, devenind astfel modelul lui pe viitor. Asa ca decat intr-o familie disfunctionala, mai bine cu parintii separati, dar care se preocupa de copilul lor. Mai mult, in momentul in care femeile accepta sa fie agresate de catre barbati, copilul nu o va aprecia pe mama pentru sacrificiu, ci o va invinovati si o va intreba ulterior de ce a stat. In plus, aceste mame vor fi considerate slabe, pentru ca stau alaturi de un sot agresiv. Copilul, in subconstient, il apreciaza pe tata, ca fiind puternic si autoritar. Chiar daca ulterior, cand devin adulti, ei inteleg care era realitatea, atunci, pe moment, acestea sunt sentimentele lor”, mai spune psihologul. Cheia unui copil echilibrat dupa divort este comunicarea cu acesta. In acest caz, asistam la o adevarata drama, pentru ca el se trezeste dintr-o data ca familia lui, cu mama si tata, nu mai exista. Nu mai stau impreuna, nu mai mananca impreuna, nu mai au activitati impreuna, iar parintii trebuie sa-i explice situatia si sa-l asigure de dragostea lor pentru toata viata. Lipsa de dialog poate accentua traumele, asa ca feriti-va sa credeti ca e mai bine daca cel mic nu stie absolut nimic din ceea ce se intampla.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s