
Atunci cand inveti mai repede, ai un mare avantaj competitiv. Dupa cum s-a dovedit stiintific, exista 6 metode, care te ajuta sa obtii si sa memorizezi cunostinte noi mai repede.
6. Invata-i pe altii (sau doar prefa-te):
Conform cercetarilor de la Universitatea Washington din Saint Louis, daca iti vei imagina ca ii explici altcuiva materialul pe care incerci sa-l studiezi, asta iti va permite sa inveti mai repede si sa retii mai multa informatie. John Nestoiko, unul din co-autorii cercetarii scrie: „Atunci cand profesorii se pregatesc de o lectie, de obicei gasesc ideile principale si organizeaza informatia, conferindu-i o structura clara. Rezultatele noastre arata ca si studentii incep sa foloseasca aceste metode pentru o studiere mai efectiva, daca considera, ca au de predat acest material altcuiva.”
5. Rezerva-ti scurte perioade de timp pentru studiere:
Oamenii de stiinta, de la Universitatea din Louisiana ne sfatuiesc sa rezervam cate 30-50 de minute pentru studiere, intre care sa facem pauze. Perioadele mai scurte de timp nu sunt suficiente, dar mai lungi de 50 de minute – prea multa informatie pentru ca creierul sa o perceapa. Fa pauze de 5-10 minute, pentru ca creierul tau sa se odihneasca. Specialistul in educatie Niel Star ne sfatuieste sa petrecem micro-sesiuni: sa pregatim niste cartele cu conceptele mai dificile si sa le repetam atunci, cand avem sansa sa o facem intre alte treburi zilnice.
4. Fa-ti notite, scriindu-le de mana:
De obicei este mai rapid sa facem notite la calculator, insa atunci cand folosesti stiloul si hartia intelegi mai bine materialul studiat. Cercetatorii Universitatilor Princeton si California au constatat ca, atunci cand elevii scriu de mana, ei asculta mai atent si percep conceptele importante. Iar cei care scriu la calculator, transforma acest proces intr-o stenograma negandita, in afara de asta sunt usor distrasi de email-uri sau altceva. Profesorul Pam Muller de la Universitatea Princeton scrie, ca cei care fac notite la laptop, au rezultate mai slabe la intrebari conceptuale. Ei obisnuiesc sa scrie cuvant cu cuvant toata lectia, in loc sa prelucreze informatia si sa o formuleze cu propriile cuvinte. Acest obicei duce la rezultate mai joase.
3. Intinde procesul de invatare:
Poate suna paradoxal, insa noi invatam mai repede atunci, cand intindem procesul de studiere a materialului. Benedict Carry, autorul cartii ”How we learn: The Surprising Truth About When, Where and Why It Happens” (”Cum invatam: Surprinzatorul adevar despre cand, unde si de ce se intampla”), compara invatarea cu udarea gazonului. ”Poti uda gazonul o data pe saptamana timp de o ora si jumatate sau de trei ori pe saptamana cate jumatate de ora. Daca o vei face de trei ori pe saptamana, gazonul va fi mai verde”. Pentru a memoriza bine materialul, repeta-l peste o zi sau doua dupa ce l-ai citit prima data. ”Exista o teorie, care spune ca daca incerci sa studiezi ceva repede, creierul acorda mai putina atentie invatarii. Daca repeti informatia peste cateva zile, creierul primeste semnal, ca aceasta informatie trebuie memorizata.”
2. Nu-ti fie teama sa tragi un pui de somn:
Pentru a memoriza ce ai invatat, este importanta odihna. Dupa cum arata cercetarile revistei Psychological Science, somnul intre orele de studiu ajuta la memorizarea materialului, si asta se simte deja dupa jumatate de an. In experimentul petrecut in Franta, participantii erau invatati sa traduca 16 fraze din franceza in limba swahili in decurs de doua lectii.
Participantii unui grup invatau mai intai dimineata, apoi seara in aceeasi zi. Iar participantii din alt grup invatau seara, apoi dormeau, iar dimineata veneau la a doua lectie. Cei, care dormeau au reusit sa isi aminteasca 10 cuvinte din 16, iar cei care nu dormeau – doar 7,5.
”Asta demonstreaza, ca somnul intre orele de studiu este de doua ori mai important: reduce timpul, pe care il vei pierde pentru a repeta materialul si ajuta la memorizarea mai indelungata a informatiei.”, scrie psihologul Universitatii din Lyon, Stefanie Mazza.
1. Schimba metodele de invatare:
Atunci cand cunosti abilitati motorii noi, este util sa schimbi abordarea antrenarii, asta ajuta sa inveti mai repede, afirma cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins. In experimentul lor, participantii aveau sarcina de a insusi un exercitiu la calculator si cei care la urmatoarea lectie foloseau o alta metoda de rezolvare mai noua si modificata, aveau succese mai mari decat cei care aplicau aceeasi metoda ca si la prima lectie. Dupa cum scrie conducatorul cercetarii Pablo Selnik, este mai bine sa iti schimbi putin metoda de invatare la diferite lectii, decat sa practici una si aceeasi metoda de nenumarate ori.