
Una din problemele majore este consumul excesiv de zahar, cel putin atunci cand vine vorba de alimentatia noastra.
Tot mai multi dintre noi suntem dependenti de zahar si nici macar nu constientizam acest lucru. Zaharul este ascuns (sub forma altor denumiri) in foarte multe alimente, chiar si in unele mezeluri, astfel ca ne este foarte greu sa ne dam seama ce cantitate de zahar consumam in fiecare zi.
Conform unor statistici, un roman consuma in medie 30 kg de zahar anual, fara de circa 16 kg cat este media europeana, ceea ce explica inmultirea cazurilor de diabet la copii si faptul ca jumatate din populatia Romaniei este obeza.
Excesele dauneaza sanatatii, iar consumul de prea mult zahar poate avea efecte neplacute asupra starii noastre de sanatate.
Iata mai jos cateva semne care indica faptul ca ai inceput sa consumi prea mult zahar si ca este cazul sa iei masuri!
Te simti obosit si lipsit de energie:

Senzatia de oboseala pe care o ai mai tot timpul este unul dintre semnele care te atentioneaza ca este timpul sa consumi mai putin zahar.
O substanta chimica din creier, care te ajuta sa te simti energic, este reprimata cand consumi zahar. Astfel ca, cel mai bun sfat este sa ai grija ce consumi.
Iti este pofta mai tot timpul de ceva dulce:

Zaharul duce la dependenta, iar consumul de alimente dulci conduce la o reactie in lant.
Depresie si anxietate:

Consumul de zahar in cantitati mari ne afecteaza corpul, dar si emotional.
Dependentii de zahar experimenteaza sentimente care sunt asociate cu depresia, acestia fiind mai tot timpul tristi.
Si, de asemenea, sentimentele care sunt legate de anxietate, precum nervozitatea si ingrijirea in mod constant – ar putea fi, de asemenea, rezultatele unui consum ridicat de zahar.
Probleme ale pielii, dar si cu picioarele:

Zaharul consumat actioneaza ca un inflamatoriu, cauzand diverse probleme de natura dermato, cum ar fi acnee, eczeme, rozacee, uscare excesiva sau secretie de uleiuri in exces. In plus, tot din cauza consumului ridicat de zahar poti avea cercuri negre sub ochi.
Efectele inflamatorii ale zaharului pot cauza si fasceita plantara, o afectiune care duce la dureri in tesutul de pe calcai si talpi.
Obezitate:

Corpul nostru poate tolera doar o anumita cantitate de zahar. Atunci cand consumi mai mult zahar decat este recomandat, caloriile de zahar ajung sa fie stocate ca grasimi corporale. Astfel ca, in timp, poti avea din aceasta cauza probleme cu greutatea.
Senzatia de foame excesiva:

Un nivel ridicat al zaharului in sange nu lasa nutrientii pe care ii consumi sa patrunda in celulele tale. Astfel ca, organismul tau nu primeste destula energie si in felul acesta apare din nou senzatia de foame.
Urinare frecventa:

Atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, reactia rinichilor este de a incerca sa scada valoarea acesteia din sange, eliminand surplusul de glucoza din sange prin urina.
Gura uscata si accentuarea senzatiei de sete:

Cantitatea mare de glucoza din sange stabileste un efect de domino la nivelul organismului unei persoane. Valorile ridicate de zahar din sange duc la cresterea productiei de urina si la nevoia de a urina mai des, iar urinarea frecventa scade nivelul fluidelor din organism. In consecinta, persoanei in cauza ii va fi mult mai sete decat in mod normal.
Scaderea in greutate:

Daca ai un nivel ridicat de glucoza esti predispus sa slabesti destul de mult, intr-o perioada scurta de timp. Nu conteaza daca mananci mese obisnuite care contin o cantitate suficienta de calorii. De ce se intampla acest lucru? Ei bine, pierderea in greutate ar putea fi cauzata de eliminarea apei din organism, ca urmare a urinarii frecvente.
Daca nivelul insulinei din organism nu este suficient pentru absorbtia glucozei, corpul tau va porni automat procesul de ardere a grasimilor.
Vedere incetosata:

Cand nivelul de zahar din sange creste, capacitatea muschilor oculari de a sustine cristalinul se altereaza. Desi cristalinul nu este deteriorat, muschii depun un efort mult mai mare pentru a contribui la procesul focalizarii.
Vederea incetosata apare atunci cand exista modificari bruste ale valorilor zaharului din sange, iar muschii oculari insa nu s-au adaptat la acestea.
Cum scapi de dependenta de dulciuri:

Trebuie sa inveti sa mananci constient si sa nu renunti la mesele principale ale zilei, pentru ca atunci cand foamea si pofta se intalnesc de cele mai multe ori sfarsesti prin a manca ceva dulce.
In plus, o alta varianta este aceea sa cumperi produse in cantitati mai mici, astfel incat atunci cand mananci o ciocolata, de exemplu, sa nu stai cu gandul ca au mai ramas cateva bucatele din ea.
In plus, daca nu poti renunta la prajituri, incearca sa iti prepari deserturi fara zahar. Exista o multime de astfel de retete si sunt o solutie eficienta.