SOMN USOR. Suficient si bun!

Mult timp, o durata de somn de 8 ore era luata in considerare ca fiind optima pentru toata lumea astazi insa stim ca durata unui somn bun este individualizata pentru fiecare persoana in parte.

Ce inseamna nevoia de somn?

Ca trebuie sa dormim este clar. Observi si tu cat de rau este pentru organism sa dormi prea putin sau deloc intr-o noapte. Dar ce se intampla cand dormi? Ai putea crede ca intregul organism functioneaza la capacitate redusa, dar te inseli: ”in spatele scenei” se intampla lucruri uimitoare. Creierul tau este de fapt foarte activ – in timpul somnului face un lucru foarte important, si anume se ocupa de consolidarea informatiilor. Mintea ta proceseaza informatiile si le stocheaza, pentru o utilizare ulterioara. La fel ca salvarea unui fisier pe calculator, creierul are nevoie de timp pentru a procesa fiecare dintre elementele noi, in raport cu notiunile prealabile. Daca, peste zi, creierul este ocupat cu activitatea de decodare a anumitor semnale, cu planificarea si solutionarea problemelor, cu echilibrul si coordonarea, cu sintetizarea hormonilor si cu emotiile, in timpul noptii, totul este prelucrat – ceea ce ai vazut, simtit si experimentat pe parcursul zilei. Pentru creier, somnul este ca un restart pentru computer.

Ciclurile de somn:

In timp ce dormim, oscilam intre diferite etape de somn; stadiile 1, 2 si 3, la care se adauga si somnul REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor cand visam. Trecerea progresiva prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 si pana la somnul REM, formeaza un ciclu de somn, dupa care ciclul se reia. La adulti, un ciclu complet de somn dureaza intre 80 si 90 de minute. Iar studiile arata ca nu doar durata somnului este esentiala pentru un somn bun, ci, de asemenea, completarea ciclurilor de somn de noapte este importanta. In fiecare ciclu de somn vom trece prin mai multe faze, care au diferite lungimi ale undelor cerebrale. Asadar, daca ne trezim in mijlocul uneia dintre aceste etape, nu ne simtim la fel de odihniti ca in cazul in care am putut finaliza faza. Asadar, durata optima de somn este intotdeauna un multiplu al acestor 90 de minute.

De cat de mult somn avem nevoie?

Nevoia de somn variaza cu varsta si este influentata de anumiti factori, cum ar fi stilul de viata si starea de sanatate. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca un nou-nascut are nevoie de mai mult somn decat un adult. Cantitatea perfecta de somn? Greu de spus! Pentru ca este o mare diferenta intre durata somnului si nevoie de odihna. Pentru a-ti raspunde la aceasta dilema, incearca sa nu dormi dupa ceas, ci sa constati daca se indeplinesc anumite criterii:

– esti productiv, odihnit si fericit dupa trezire sau te bazezi pe cofeina, pentru a incepe ziua?

– esti energic intreaga zi sau te simti somnoros de multe ori de-a lungul zilei?

– dormi ca un prunc, intreaga noapte, sau te trezesti frecvent si intampini greutati in a adormi?

In general, daca te simti odihnit dupa numai 5-6 ore de somn, nu ar trebui sa incerci prin orice mijloace sa respecti regulile impuse, de 8-9 ore de somn. Dar daca esti nemultumit de calitatea somnului, ar putea fi foarte util sa vorbesti cu un medic despre acest lucru. Unii oameni au nevoie doar de cateva sfaturi bune pentru a adormi.

Semne ca suferi din cauza lipsei de somn:

In plus fata de durata optima de somn, exista, de asemenea, semne care arata ca suferi din cauza lipsei de somn. Suntem deja obisnuiti sa ne simtim obositi sau epuizati la finalul zilei si credem ca aceasta este starea normala. Dar cele mai multe semne sunt foarte subtile si nu le luam neaparat in considerare: nu ne putem trezi dimineata, alarma ceasului ne enerveaza, in timpul zilei suntem adesea obositi, iar la sfarsit de saptamana dormim pana in orele tarzii ale amiezii. Daca ai obiceiul sa dormi prea putin, pentru o lunga perioada, creste riscul de a te imbolnavii, pentru ca sistemul imunitar este slabit. De asemenea, metabolismul poate fi in dezechilibru, ca urmare, vei arde mai putine calorii. Capacitatea mentala scade si te vei putea concentra mai greu. Multe persoane care nu dorm bine sunt in mod constant morocanoase, usor iritabile.

Cat ar trebui sa dormim:

Nou-nascuti (0-3 luni): 14-17 ore/zi.
Sugari (4-11 luni): 12-15 ore/zi.
Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore/zi.
Prescolari (3-5 ani): 10-13 ore/zi.
Scolari (6-13 ani): 9-11 ore/zi.
Adolescenti (14-17 ani): 8-10 ore/zi.
Tineri (18-25 ani): 7-9 ore/zi.
Adulti (26-64 ani): 7-9 ore/zi.
Seniori (65+): 7-8 ore/zi.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s