
Sinuzita este o afectiune de care trebuie sa ne aparam si daca se poate, sa o prevenim.
Ce este sinuzita?
Aceasta afectiune reprezinta inflamatia sau infectarea mucoasei care captuseste interiorul sinusurilor.
Se manifesta in general in sezonul rece, fara a fi insa influentata de temperaturile de afara.
In momentul in care aceasta membrana se inflameaza, drenajul fluidului catre nas si gat este blocat.
De aici apare senzatia de presiune pe sinusuri, dar si durerea. Rolul sinusurilor este producerea de mucus pentru protejarea cailor respiratorii (de alergii, poluare, etc.).
Fiecare om are 8 sinusuri, iar acestea sunt impartite in 4 perechi:

- sinusurile frontale – aflate deasupra ochilor
- sinusurile maxilare – se afla in osul maxilar, langa nas
- sinusurile sfenoidale – se gasesc intre nas si ochi
- sinusurile etmoidale – se afla sub globul ocular
In cazurile normale, sinuzita afecteaza in general doar o singura pereche de sinusuri. Totusi, exista si situatii cand toate perechile de sinusuri sunt afectate, ceea ce se numeste parasinuzita.
Foarte multe persoane confunda sinuzita cu o raceala. Desi se aseamana foarte mult, simptomele sinuzitei dureaza o perioada mai lunga de timp, pe cand raceala iti poate trece chiar si dupa o saptamana.
Tipuri de sinuzita:
Tipurile de sinuzita se diferentiaza in functie de durata, cauze, modul de manifestare si zona de localizare.
Prin urmare, atunci cand spui ca ”am sinuzita”, este de fapt o expresie destul de generala.
Tipul de sinuzita influenteaza starea pacientului si tratamentul ce trebuie urmat. Din acest motiv, este foarte important sa consulti un medic specialist pentru o diagnosticare corecta.
In functie de modul de manifestare si amploarea ei, sinuzita se imparte in:
- sinuzita acuta – este cea mai des intalnita. In general este cauzata de o infectie virala (raceala), iar debutul ei se face brusc. Simptomele pot fi prezente pana la 2 saptamani.
- sinuzita subacuta – este de fapt o agravare a sinuzitei acute. Acest lucru se intampla in cazul in care nu se actioneaza cu un tratament adecvat. Poate dura pana la 3 luni.
- sinuzita recurenta – dupa cum ii spune si numele, simptomele apar in ”episoade”. Acestea pot dura pana la 30 de zile, dupa care pot reveni.
- sinuzita cronica – simptomele pot dura chiar mai mult de 3 luni, dar nu se manifesta permanent. Cel mai adesea este cauzata de o infectie bacteriana sau fungica.
Printre celelalte tipuri de sinuzita, in functie de cauza, regasim sinuzita bacteriana, fungica, virala si alergica.
Nu in ultimul rand, in functie de localizare, aceasta se imparte in sinuzita frontala, maxilara, sfenoidala si etmoidala. Desigur, numele vine de la pozitionarea sinusurilor.
Simptomele:
Foarte multe din simptomele sinuzitei se confunda usor cu raceala.
Diferenta simptomelor intre cele doua afectiuni este ca in cazul sinuzitei sunt mai persistente si nu le poti ameliora asa de usor.
Trebuie sa subliniez faptul ca simptomele se aseamana in cazul sinuzitei acute.
Daca sinuzita se agraveaza si nu este tratata la timp, atunci manifestarile sunt mai agresive si de o durata mai lunga de timp. Atunci pot sa apara si complicatiile.
Printre cele mai comune simptome amintesc:
- nas infundat si ochi inflamati;
- presiune si durere la nivelul sinusurilor si in spatele ochilor;
- durere de gat si de cap, dar si tuse cu expectoratii;
- oboseala, febra si congestie nazala;
- mirosul poate sa fie afectat.
In cazuri mai complicate, simptomele pot sa fie mai evidente. Poate aparea febra mare, respiratia urat mirositoare si chiar dureri la nivelul dintilor.
In cazul copiilor simptomele pot fi cele mentionate anterior, dar cu precadere intalnim febra peste 39 de grade, tuse de lunga durata, dureri de cap si secretiii nazale.
De multe ori, din cauza sinuzitei, la copii apare si otita sau alergiile.

Din ce cauza apare sinuzita?
Cauzele aparitiei sinuzitei pot varia, in functie de fiecare caz in parte.
Chiar si asa, acestea sunt usor de identificat si se pot stabili in functie de cum se manifesta sinuzita.
Desi infectiile virale, fungice si bacteriene stau de cele mai multe ori la baza aparitiei acestei afectiuni, exista si alti factori care o pot declansa sau chiar pot predispune o persoana la a face sinuzita.
Printre acesti factori se afla deviatia de sept, rinita alergica, polipoza nazala (dezvoltarea polipilor), expunerea la mucegai sau un sistem imunitar precar.
Si mediul in care lucram sau cel inconjurator poate sa creasca sansele de aparitie a sinuzitei. Praful, alergenii sau poluarea sunt alte cauze care pot solicita sinusurile.
Nu in ultimul rand, trebuie sa amintesc si de infectiile cailor respiratorii, temperaturile scazute, infectii ale dintilor, refluxul gastroesofagian sau boli ale sistemului imunitar.
Modalitati de preventie:

Intotdeauna este mult mai indicat si usor sa prevenim decat sa combatem!
Acelasi lucru se aplica si in cazul sinuzitei, mai ales ca aceste modalitati tin foarte mult de modul nostru de viata.
Evident, primul pas ca sa previi aceasta afectiune este sa eviti factorii care o pot declansa. Cum infectiile sunt principalele cauze, iti recomand sa-ti intaresti sistemul imunitar.
Trebuie sa eviti persoanele care sunt racite sau sufera de infectii respiratorii. Daca acest lucru nu este posibil, neaparat trebuie sa porti o masca de protectie (chirurgicala).
Igiena este un alt lucru extrem de important. Spala-te pe maini cat mai des, mai ales inainte sa mananci sau dupa ce ai atins obiecte care intra in contact cu multe persoane.
Nu uita si de igiena nazala. Trebuie sa-ti sufli nasul ori de cate ori il simti infundat si sa-l speli (ca in imaginea de mai sus).
Aeriseste-ti locuinta, in special dormitorul. Iti recomand sa faci acest lucru si la locul de munca (daca se poate), mai ales in cazul in care interactioneaza cu multe persoane.
Tratament naturist:
Vreau sa mentionez inca de la inceput ca poti incerca un tratament naturist pentru sinuzita daca nu este o forma grava, iar simptomele sunt usoare si la debut.
Daca ai o durere de cap constanta, ai febra peste 39 de grade sau simti durere si presiune la nivelul fetei si dintilor, iti recomand sa consulti un medic specialist.
Tratamentele naturiste sunt de ajutor si eficiente, dar efectul lor nu este intotdeauna imediat. Prin urmare pot aparea complicatii si o forma mai severa de sinuzita.
Nu uita sa ii spui si medicului ce tratament naturist urmezi. In acest fel iti poate recomanda un tratament medicamentos adecvat (daca e necesar).
Inhalatiile:

Acestea reprezinta un tratament simplu si la indemana. Trebuie doar sa incalzesti intr-o oala aproximativ 2 litri de apa pana la punctul de fierbere.
De preferat ar fi sa adaugi in apa uleiuri esentiale de eucalipt, lamaie si lavanda. Daca vrei o eficienta mai mare, adauga si o lingura de sare de mare si una de bicarbonat.
Apoi inhaleaza aburi, stand aplecat cu fata deasupra apei si cu un prosop pe cap.
Foarte important! Dupa o sedinta de inhalatii, nu trebuie sa iesi afara din casa cel putin 24 de ore. In caz contrar iti poti face mai mult rau decat bine.
Ceaiurile:

Ceaiurile medicinale sunt extrem de eficiente in cazul infectiilor. In multe cazuri, pe langa tratamentul medicamentos, medicul o sa-ti recomande si un ceai.
Cele care in mod special ajuta in cazul sinuzitei sunt: ceaiul verde si cel de ghimbir. Pentru mai multa eficienta, adauga miere si suc natural de lamaie.
Hrean proaspat:

Acesta este un remediu simplu si cu efect rapid. Este antimicrobian, alungand bacteriile si fungii.
Se rade putin hrean proaspat si se inhaleaza. Indicat ar fi chiar sa mananci cate o lingurita de hrean ras de 2 ori pe zi, dupa ce in prealabil l-ai amestecat cu putina miere de albine.
Hidratarea:

Este deosebit de important ca mai ales in aceasta perioada sa te hidratezi corespunzator. Consuma cel putin 2 litri de apa pe zi.
Nu consuma bauturi care contin cofeina, alcool sau zahar. Bea apa, sucuri naturale (preparate acasa cu ajutorul unui storcator de fructe) si ceaiuri.
Echinacea:

Aceasta este extrem de eficienta pentru a-ti intari sistemul imunitar de la nivelul aparatului respirator.
De fapt iti recomand echinacea nu doar in caz de sinuzita, ci si pentru a trata sau a preveni gripa si raceala.
Echinacea se gaseste sub mai multe forme in magazinele naturiste. Poti sa cumperi ceai, bomboane cu manuka si echinacea, tinctura sau comprimate.