Andropauza

Andropauza este un termen folosit pentru a descrie o perioada in viata barbatilor cunoscuta si ca ”menopauza masculina”. Odata cu inaintarea in varsta, andropauza aduce modificari importante asupra nivelului de testosteron al reprezentantilor se*ului masculin. Mai precis, intre 50 si 70 de ani cei mai multi barbati experimenteaza o scadere dramatica a hormonilor se*uali, lucru care duce la pierderea interesului in activitatile se*uale, printre altele.

Testosteronul este un hormon produs de testiculele fiecarui barbat, iar acesta are mai multe roluri decat acela de alimentare a dorintei se*uale. Mai precis, testosteronul este responsabil si pentru schimbarile pe care corpul barbatilor le experimenteaza in timpul adolescentei, pentru energia fizica si mentala de care dispun acestia de-a lungul vietii, pentru mentinerea masei musculare etc.

Chiar daca este de multe ori descrisa ca un fenomen similar menopauzei feminine, andropauza difera de aceasta in multe moduri. In primul rand, nu toti barbatii trec prin aceasta perioada, lucru pe care nu-l putem mentiona in cazul femeilor. In al doilea rand, nu implica o inchidere completa a organelor reproductive, ceea ce inseamna ca barbatii vor mai putea avea copii si in aceasta perioada. Cu toate acestea, diferite complicatii se*uale isi pot face aparitia ca urmare a scaderii nivelului de hormoni din organism.

Cauze:

Cauza principala care se face vinovata pentru aparitia andropauzei, dupa cum am descris si mai sus, este scaderea nivelului de testosteron din organismul masculin. Cu toate acestea, pe masura ce barbatii imbatranesc, nu doar ca organismul inceteaza sa mai produca la fel de mult testosteron, dar creste si nivelul unui alt hormon (globulina de legare a hormonilor se*uali/ SHB6 – sex hormone binding globulin), care extrage testosteronul folosibil din sange.

Testosteronul folosibil din sange se numeste ”testosteron bio-disponibil”, ceea ce inseamna ca poate fi folosit de catre organism. Barbatii care experimenteaza andropauza sunt, asadar, diagnosticati cu niveluri scazute de ”testosteron bio-disponibil”in sange. Ca urmare a acestui lucru, tesuturile organismului care sunt stimulate de testosteron nu mai primesc o cantitate suficient de mare din acest hormon, ceea ce poate cauza diverse schimbari fizice si comportamentale pentru barbatii afectati.

Simptome:

Chiar daca simptomele pot sa difere de la o persoana la alta, exista un numar de semne pe care orice organism masculin le manifesta atunci se confrunta cu andropauza. Iata mai jos care sunt acestea:

  • scaderea dorintei se*uale;
  • lipsa energiei;
  • dificultate in obtinerea erectiei;
  • depresie;
  • erectii mai putin puternice ca inainte;
  • motivatie scazuta;
  • iritabilitate sau schimbari bruste de dispozitie;
  • scaderea increderii in sine;
  • dificultati in concentrare;
  • pierderea din putere sau din masa musculara;
  • scaderea densitatii osoase;
  • infertilitate;
  • cresterea nivelului de grasime corporala;
  • insomnie sau dificultati in a dormi suficient.

Barbatii afectati de andropauza mai pot experimenta si umflarea sau sensibilitatea pieptului, scaderea dimensiunilor testiculelor sau pierderea parului de pe corp ori de pe cap. Nivelurile scazute de testosteron au fost de asemenea legate direct si de aparitia osteoporozei, o conditie care afecteaza oasele, facandu-le mai slabe si mai fragile. Acestea, insa, sunt simptome care apar mult mai rar.

Este indicat sa te prezinti la medicul specialist imediat ce observi ca oricare dintre aceste probleme isi fac simtita prezenta in viata ta.

Diagnostic:

Diagnosticul andropauzei nu este foarte dificil de stabilit, mai ales daca organismul a fost afectat grav de problemele cauzate de aceasta perioada. Doctorul la care te prezinti iti va adresa diferite intrebari pentru a obtine o viziune clara asupra simptomelor pe care le experimentezi si asupra modului in care aceste simptome se potrivesc cu cele ale altor barbati care au niveluri scazute de testosteron.

Datorita faptului ca sunt destul de multe alte afectiuni care pot fi asociate direct cu nivelurie scazute de testosteron (cum ar fi diabetul sau problemele de tensiune arteriala), doctorul va apela in cele mai multe cazuri si la anumite teste specifice, care vor elimina toate celelalte posibilitati, inainte de a identifica problema ca fiind andropauza.

De asemenea, nivelul de testosteron din organism poate fi verificat prin teste de laborator efectuate pe o mostra de sange prelucrata de medic.

Este important de retinut faptul ca multe simptome asociate cu andropauza sunt cauzate si de imbatranirea normala a organismului, ceea ce inseamna ca nu vor putea fi vindecate cu ajutorul tratamentului.

Complicatii:

Complicatiile provocate de andropauza, de regula, implica riscuri crescute de probleme cardiovasculare si de osteoporoza. Acestea, insa, se dezvolta destul de rar in organism si afecteaza doar persoanele care nu acorda deloc atentie simptomelor pe care le experimenteaza, lasandu-le sa se agraveze o data cu trecerea timpului.

Acesta e principalul motiv pentru care este nevoie sa consulti un medic specialist sau medicul de familie imediat ce observi simptomele.

Tratament medical:

Daca suferi de andropauza si cauti solutii care sa-ti imbunatateasca stilul de viata, nu ezita sa consulti un medic pentru stabilirea diagnosticului si pentru pregatirea unui plan de tratament. Cei mai multi barbati, din pacate, aleg sa nu se prezinte la medic atunci cand se confrunta cu andropauza din cauza unor sentimente de jena sau rusine. Trebuie sa eviti aceste lucruri si sa infrunti afectiunea pentru a-ti imbunatati calitatea vietii si pentru a te bucura cum se cuvine de cei dragi si de activitatile zilnice.

Daca ti-ai luat inima in dinti si te-ai prezentat la medic, cel mai probabil ca solutiile de tratament sunt incluse in lista urmatoare:

Medicamentatie antidepresiva:

Medicamentele antidepresive sunt adeseori prescrise barbatilor care sufera de andropauza pentru eliminearea unuia dintre cele mai comune si mai deranjante simptome: depresia. Consulta medicul specialist pentru stabilirea medicamentelor care se potrivesc cel mai bine cu starea ta de sanatate si urmeaza cu strictete tratamentul pentru a-ti imbunatati starea de spirit si, implicit, calitatea vietii.

Schimbari pozitive in stilul de viata:

Acest tratament este cel mai frecvent prescris de catre doctori pacientilor care sufera de andropauza, mai ales atunci cand stilul de viata pe care il adopta acestia nu este foarte benefic pentru organism.

Spre exemplu, sunt mari sanse ca doctorul sa-ti recomande lucruri precum adoptarea unei diete alimentare sanatoase, stabilirea unui program regulat de exercitii si activitati fizice, reducerea nivelului de stres din viata cotidiana si stabilirea unui program de odihna corespunzator cu varsta pe care o ai.

Aceste obiceiuri sanatoase isi vor face simtite beneficiile foarte curand in nivelul de calitate a vietii, iar simptomele pe care le experimentezi vor disparea mult mai rapid si mai eficient. In acelasi timp, starea ta generala de sanatate se va imbunatati dramatic.

Terapie pentru inlocuirea testosteronului:

Aceasta terapie poate ajuta foarte mult la ameliorarea anumitor simptome, precum lipsa dorintei se*uale, depresia sau oboseala. Cu toate acestea, la fel ca si terapia hormonala care se efectueaza in cazul femeilor care sufera de menopauza, exista si anumite efecte secundare ce trebuie luate in calcul. De exemplu, acest tip de terapie creste riscul dezvoltarii cancerului de prostata. Daca doctorul iti propune sa urmezi o terapie pentru inlocuirea testosteronului, cantareste cu atentie toate beneficiile si riscurile pe care acest tratament le presupune inainte de a lua o decizie.

Tipuri de terapie pentru inlocuirea testosteronului:

Testosteronul este disponibil sub mai multe forme, astfel incat doctorul va decide impreuna cu tine care dintre optiunile de mai jos este cea potrivita pentru tine.

Plasturi pentru piele:

Persoanele care poarta plasturi care contin testosteron primesc hormonul in organism prin intermediul pielii. Acesti plasturi asigura o administrare lenta, dar continua de testosteron in sange, putand fi aplicati o data pe zi, pe o zona uscata a pielii de pe spate, abdomen, coapse sau partea superioara a bratelor.

Gel cu testosteron:

Si acest tratament poate fi aplicat direct pe piele, zona bratelor fiind cea mai recomandata. Dat fiind faptul ca gelul poate fi transmis mai departe catre alte persoane prin contactul fizic, este important sa te speli foarte bine pe maini dupa ce aplici gelul pe propria piele.

Capsule de testosteron:

Acestea pot fi administrate de doua ori pe zi dupa masa, fiind o optiune foarte buna si foarte des aleasa de persoanele care urmeaza aceasta terapie. Barbatii cu probleme functionale la ficat, cu boli de inima sau rinichi, ori cu niveluri crescute de calciu in sange ar trebui sa evite administrarea de capsule cu testosteron. Discuta cu medicul specialist si asigura-te ca acesta dispune de toate informatiile necesare stabilirii acestui tratament.

Injectii cu testosteron:

Acest tratament presupune injectarea testosteronului in masa musculara o data la 2-4 saptamani, in functie de recomandarea medicala. Aceste injectii se pot face vinovate de anumite schimbari bruste de dispozitie cauzate de modificarea rapida a nivelului de testosteron. In acelasi timp, problemele de sanatate mentionate la punctul anterior vor impiedica si administrarea injectiilor cu testosteron.

Terapia prin administrare de hormoni trebuie calculata cu atentie inainte de a fi inceputa, fiind nerecomandata barbatilor care sufera de cancer de prostata, boli de inima, prostata inflamata, boli de ficat sau de rinichi.

Remedii si tratamente naturiste:

Exista mai multe optiuni naturiste pe care le poti lua in calcul daca doresti sa ameliorezi semnificativ problemele cauzate de andropauza. Acestea pot fi incluse in alimentatie sau pot fi gasite in suplimentele naturale. Iata cateva dintre cele mai eficiente in lista de mai jos:

Gentiana:

Aceasta planta ajuta foarte mult la stimularea si reglarea gonadelor, avand o actiune afrodisiaca puternica. Se poate consuma ca infuzie cu 10-15 g puse intr-un litru de apa, sau prin intermediul tincturii de gentiana.

Ginseng:

Ginsengul este cunoscut de foarte mult timp pentru proprietatile sale tonice, afrodisiace si stimulatoare pentru organism, fiind foarte util pentru barbatii care au ajuns la andropauza si doresc sa amelioreze simptome precum depresia sau oboseala excesiva. Se poate consuma sub forma de capsule, tinctura sau ceai.

Ovazul:

Beneficiile oferite organismului de catre ovaz includ decongestionarea zonei pelvine si genitale, dar si ameliorarea circulatiei sangelui in zona bazinului.

Patrunjelul:

Are capacitatea de a ajuta barbatii ce sufera de andropauza sa obtina erectii mai puternice si pe o perioada mai lunga de timp. Acest lucru este posibil datorita substantei numite ”apiol”, care se regaseste din belsug in aceasta planta.

Scortisoara:

Poate fi consumata prin infuzie cu 10g puse la 1 litru de apa. Adauga si o lingura de miere in bautura obtinuta si consuma o cana dupa fiecare masa. Rolul scortisoarei este acela de a stimula dorinta se*uala in organismul masculin.

Arborele de piper:

Aceasta planta are un continut bogat in felandrina, o substanta care stimuleaza foarte bine muschii erectili ai penisului. Acest lucru duce la obtinerea unei erectii mai puternice de catre barbatii care sufera de disfunctii erectile, ajutand astfel la imbunatatirea vietii se*uale.

Anasonul verde:

Are rolul principal de a accelera secretiile hormonale, de a activa sistemul nervos parasimpatic si de a tonifia functiile cardiace. Se poate administra prin infuzie obtinuta din seminte uscate de anason verde.

Sunatoarea:

Dispune de proprietati afrodisiace care excita sistemul nervos parasimpatic in zona genitala. Asigura-te ca obtii toate beneficiile acestei plante prin prepararea unei infuzii pe care trebuie sa o consumi inainte de masa.

Cuisoarele:

Acest condiment atat de cunoscut in bucatarie poate fi foarte util barbatilor care sufera de andropauza deoarece contine cheratina, o substanta care are efecte benefice asupra cailor urinare si asupra sistemului imunitar in general.

Porumbul:

Boabele de porumb fierte in apa creaza o bautura care poate fi consumata dimineata si seara pentru a ameliora circulatia sanguina la nivelul bazinului. Prepara aceasta bautura cu 200g de boabe de porumb puse intr-un litru de apa.

Hreanul:

Hreanul manifesta efecte de relaxare asupra fibrelor musculare din zona perineului si penisului, functionand in acelasi timp si ca un stimulator al dorintei se*uale. Se consuma sub forma de ceai, prin infuzie realizata din radacina rasa sau decoct.

Alte alimente cunoscute pentru capacitatile lor de a creste nivelul de testosteron in mod natural sunt si: ouale, carnea alba (de pui sau de peste), uleiul de masline, telina si scoicile. Asigura-te ca le incluzi in alimentatia ta in cazul in care suferi de simptomele andropauzei.

Fii sincer cu doctorul tau:

Incearca sa colaborezi cat mai bine cu medicul care te consulta si raspunde cu sinceritate tuturor intrebarilor sale legate de starea ta de sanatate si de activitatile personale sau profesionale pe care le intreprinzi. In acest fel, el va putea sa stabileasca cu precizie natura simptomelor de care suferi si va fi capabil sa-ti administreze cel mai bun tratament posibil.

Fa alegeri sanatoase in privinta stilului de viata:

Daca iti doresti un organism sanatos si un sistem imunitar puternic ai datoria de a renunta la obiceiurile daunatoare (alcool, tutun, grasimi, sedentarism etc.) si de a aborda un stil de viata cat mai sanatos. Primul pas in aceasta directie este stabilirea unei alimentatii sanatoase si crearea unui program regulat de exercitii fizice. Acestea te vor ajuta sa-ti mentii sanatatea, energia si puterea masei musculare. Mai mult decat atat, vei beneficia de o buna dispozitie continua si de somn odihnitor.

Cauta ajutor profesionist:

Nu ezita sa apelezi la profesionisti daca simti ca ai nevoie de ajutor. Aici ne referim mai ales la psihologii care te pot ajuta foarte mult cu problemele de depresie care pot provoca daune majore vietii personale si profesionale. Barbatii care sufera de depresie vor fi tot timpul predispusi la agresivitate, iritabilitate sau dependenta de alcool ori de alte substante. Cauta ajutor specializat si lasa-i pe cei din jur sa-ti ofere sprijinul de care ai nevoie pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.

Apeleaza la exercitii de relaxare:

In aceasta categorie intra diverse exercitii de respiratie pe care le poti face atunci cand simti nevoia de relaxare, dar si sesiunile de yoga si meditatie se vor dovedi de foarte mare ajutor.

Profilaxie:

Nu sunt foarte multe lucruri specifice pe care le poti face ca sa eviti aparitia andropauzei in viata ta, dar masurile de preventie nu vor fi necesare daca urmezi sfaturile principale de mai sus.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s