
La prima infidelitate sexuala unele cupluri, indiferent cate au construit impreuna, se despart. Presupunem ca monogamia si fidelitatea sunt de la sine intelese. Dar oare asa ar trebui sa fie?
”Eram impreuna de 16 ani, avem doua fete minunate, premiante amandoua. Dar viata noastra erotica s-a stins demult. Sotia mea a intrat in rolul de mama si a iesit din cel de femeie cu naturalete si fara sa se gandeasca prea mult.
Aproape ca mi-a interzis sa o mai ating, pentru ca acum avem doi copii si gata cu sexul, nu mai are sens. Acum doi ani am avut o aventura cu o colega. Nici nu stiu daca sexul este cel care m-a atras neaparat, ci dorinta de a fi intim cu cineva, de a avea ceea ce aveam initial cu sotia. Nu am fost prea abil in a ascunde aceasta si sotia mea a aflat.
A facut o criza de isterie si mi-a spus ca daca nu rup legatura, divortam. Dar de ce oare ea are dreptul de a rupe o legatura pe care nu s-a straduit sa o intretina?
De ce ea are mai multe drepturi decat mine? Si de ce a alungat s*xualitatea din casnicia noastra? Eu nu vreau sa divortez, tin la familia mea, dar nu mi se pare corect.” (Un barbat de 45 de ani). Barbatul se plange intr-un cabinet de specialitate de aceasta criza maritala si nu intgelege de ce o infidelitate la care aproape ca avea dreptul poate sa puna capat mariajului sau.
Specia umana nu e monogama:

Da, ati auzit bine. Nu suntem monogami si nici rudele noastre mai putin evoluate, primatele, nu sunt. Ati vazut voi undeva cimpanzei: fideli?
Nu doar ca sunt infideli, dar sunt si bisexuali in marea lor majoritate. Desfranata specie… Dar daca nu suntem monogami, atunci cum de ne casatorim si juram sa fim cu celalalti si doar cu el (sau ea) o viata, la bine si la rau? Asta se intampla pentru ca fidelitatea si monogamia s-au dovedit de-a lungul vremii mai avantajoase din punct de vedere economic (constructia unei familii, adunarea unor resurse laolalta, bogatii pe care sa le mosteneasca copii) insa biologic, omul nu e o fiinta monogama.
Si vedem asta peste tot si mereu: de la actorii de la Hollywood la vecinii nostri, oricine calca stramb si resimte fidelitatea ca fiind destul de impovaratoare…
Sunt barbatii mai infideli decat femeile?

Aici avem o problema de perceptie. Adevarul adevarat este ca cele doua sexe sunt umar la umar, dar femeile sunt mai nesincere cu privire la aventurile lor.
Plictiseala conjugala predispune ambele sexe la gresirea asternutului.
Femeile au tendinta de a fi mai infidele in perioada ovulatiei, atunci cand sansele de a concepe un urmas sunt mai mari. In plus, ele tind sa aleaga drept parteneri de cursa lunga barbatii stabili si care aduc resursele familiei, dar sa caute si parteneri de scurta durata in persoana baietilor rai, care maresc sansele de diversitate genetica in randul familiei.
Ce sa-i faci, Mama Natura tot asta urmareste: diversitate genetica si reproducere. Iar noi nu suntem decat niste simple vehicule ale dorintelor ei.
Efectul Coolidge:

John Calvin Coolidge Jr. a fost presedintele SUA din 1923 pana in 1929. Coolidge este faptul ca si-a imprumutat numele unui efect biologic – efectul Coolidge.
Coolidge si sotia lui vizitau o ferma. Au facut turul separat, vizitand diferite parti ale fermei in momente diferite. In curtea unde se aflau gainile.
Prima Doamna a vazut un cocos care se imperechea energic cu mai multe gaini si a intrebat cat de des avea loc acest lucru.
Surprinsa sa auda ca de zeci de ori pe zi, ea a spus ca ar trebui sa i se spuna asta Presedintelui, cand vine. La sosirea acestuia, personalul de la ferma i-a adus la cunostinta observatiile Primei Doamne despre cocos.
Coolidge a raspuns cu o intrebare simpla: ”E aceeasi gaina de fiecare data?” Lucratorii au zis ca nu. Atunci Presedintele a suferat sa i se comunice acest lucru si Doamnei Coolidge.
”Efectul Coolidge” se refera asadar la comportamentul s*xual masculin. Masculii devin dornici sa se mai imperecheze o data daca gasesc disponibila o femela noua, nu cea deja cunoscuta.
In termeni tehnici, s-a constatat ca masculii manifesta o perioada refractara mai scurta (adica perioada dintre o sesiune de copulare si urmatoarea) daca este introdusa o partenera noua.
Fii nou si interesant pentru celalalt, si nu doar in dormitor:
Asadar suntem infideli natural, deopotriva barbatii si femeile. In feluri diferite, cu motivatii diferite, dar noutatea este mereu stimulanta pentru creier.
Oare daca te-ai duce in acelasi loc in vacanta an de an, nu te plictisesti? Daca faci aceleasi lucruri zi de zi, nu este asta reteta rutinei si lipsei de placere? Asa e si cu s*xul si cu fidelitatea.
Cautam un partener nou (sau acceptam venirea lui in viata noastra) pentru ca ceea ce avem deja nu ne mai stimuleaza. Cand sotul isi vede sotia cu aceiasi pantaloni vechi de flanel, cu un tricou patat de mancare, cand ea e previzibila precum meciurile din divizia B… Este valabila si viceversa.
Creierul cauta noutatea si ar trebui sa ne impacam cu asta. Daca vrem tensiune s*xuala, ar trebui sa combatem cu tot ce putem rutina si predictibilitatea.
Si nu vorbim aici doar de s*x, desi si in dormitor conteaza noutatea. S*xul e oglindirea interesului emotional pentru celalalt.
Uneori e foarte greu, pentru ca asta inseamna efort. Un efort de a fi un pic diferit azi de ziua de ieri, efortul de a fi interesant pentru celalalt. Atractia s*xuala e un epifenomen al atractiei emotionale.
Daca celalalt te face sa il descoperi zilnic, sa il admiri, sigur il vei dori mereu si nu ii vei mai cauta inlocuitor.
Intr-adevar.
ApreciazăApreciază