
Capacitatea de a urmari discret si cu usurinta ochii interlocutorului, precum si de a analiza rezultatele, iti vor oferi un ajutor de nepretuit atat in conversatiile zilnice, cat si in cazul unei conversatii importante de afaceri.
- In timpul contactelor personale, interlocutorii nu sunt capabili sa se priveasca in mod constant, ci nu mai mult de 60% din timpul total. Cu toate acestea, timpul contactului vizual poate depasi aceste limite in doua cazuri: la indragostiti si la persoanele setate agresiv. Prin urmare, daca cineva necunoscut te priveste mult timp si concentrat, de cele mai multe ori acest gest vorbeste despre agresivitate ascunsa.
- Durata contactului vizual depinde de distanta dintre interlocutori. Cu cat distanta este mai mare, cu atat este mai indelungat contactul vizual intre ei. Prin urmare, comunicarea va fi mai eficienta daca partenerii stau pe partile opuse ale mesei.
- Femeile se uita mai indelungat la cei pe care ii plac, iar barbatii se uita la cei care ii simpatizeaza pe ei. Observatiile arata ca femeile sunt mai predispuse sa foloseasca privirea directa si, prin urmare, sunt mai putin susceptibile sa perceapa privirea ca pe o amenintare.
- Nu trebuie sa crezi ca privirea directa este un semn de onestitate si deschidere. Omul care stie sa minta isi poate fixa privirea pe interlocutor, isi poate controla mainile. Cu toate acestea, daca mincinosul nu are experienta, de exemplu un copil, atunci minciuna poate fi recunoscuta usor: mainile i se intind spre fata, ii blocheaza gura si nasul, iar ochii alearga in parti.
- Dilatarea si contractia pupilelor nu se supun constiintei si, prin urmare, reactia lor arata foarte clar interesul partenerului pentru tine. Dilatarea pupilelor arata o crestere a interesului pentru tine, contractia lor spune despre ostilitate. Cu toate acestea, astfel de fenomene trebuie observate in dinamica, deoarece dimensiunea pupilei depinde si de iluminare. La soare, pupilele se contracta, intr-o camera intunecata pupilele se dilata.
- Teoria programarii neuro-lingvistice sustine ca, prin miscarea ochilor interlocutorului, se poate afla exact ce imagini se afla acum in mintea lui si ce face in acest moment: inventeaza sau isi aminteste.
- Daca partenerul tau se uita in sus spre stanga sau doar in sus, cel mai probabil este scufundat in amintiri vizuale. O astfel de privire poate fi observata la omul care raspunde la intrebarea ”Cum arata o bancnota de o suta de dolari?”
- Privirea indreptata in sus spre dreapta dezvaluie o constructie vizuala. Persoana incearca sa-si imagineze ceea ce nu a vazut niciodata. De exemplu, incearca sa-ti imaginezi un prieten apropiat purtand un costum de astronaut.
- Privirea spre stanga in lateral vorbeste despre amintiri auditive. De exemplu, gandeste-te la sunetele pianului. Daca privirea este indreptata spre dreapta in lateral, acesta este un semn al constructiei auditive. De exemplu, imagineaza-ti cum vorbesc extraterestrii.
- Privirea in jos spre stanga este o conversatie interna cu sine.
- Privirea in jos spre dreapta sau in jos ofera reprezentari kinestezice. De exemplu, emotionale si tactile. Exact acolo se indreapta privirea ta atunci cand iti amintesti senzatiile patului moale si cald in care te intinzi.
- Pentru stangaci, imaginea este complet opusa.